La regidoria de Sanitat de l’Ajuntament d’Ontinyent ha organitzat hui un taller pràctic d’atenció a la disfàgia, una activitat mai realitzada a Ontinyent i que ha servit per valorar possibles casos d’aquesta disfunció en 16 usuaris i usuàries del Centre Ocupacional. Es tracta de la segona part del taller informatiu que es va fer fa uns mesos per atendre persones amb aquest problema que pot provocar desnutrició, deshidratació i dificultats en la deglució. Una activitat en la que participaven hui el nutricionista Óscar Gonzálvez, del laboratori “Nutricia”, i les metgesses del SAMU Berta Navarro i Carmen Camallonga, que s’han prestat voluntàriament a col·laborar en la iniciativa durant el seu temps lliure.
La regidora de Sanitat, Matilde Francés, explicava que “mai s’havia fet una activitat com esta a Ontinyent i pensem que és és molt important atendre degudament aquest problema, ja que les seues conseqüències poden ser potencialment greus. Des del Centre Ocupacional ens havien demandat una activitat com aquesta, raó per la qual vam organitzar primer una part teòrica a la que van participar 40 cuidadors i familiars, i ara volíem fer una valoració clínica dels potencials casos entre els usuaris i usuàries del centre Jose Antonio Bodoque”, explicava.
La disfàgia es defineix com la dificultat per a ingerir aliments, no sent una malaltia, sinó un símptoma d’una malaltia, afecció o circumstància física. Els principals objectius a l’hora de diagnosticar la disfàgia són l’eficàcia i la seguretat en la deglució de la persona, evitant situacions que poden derivar en casos d’aspiració (asfixia) amb possibles conseqüències greus.