20/05/2024 - 4:27
Més

  Joves de la regió boliviana de Santa Cruz de la Sierra intercanvien polítiques juvenils amb Xàtiva i Ontinyent

  Altres notícies

  Una delegació de joves de Bolívia, mitjançant el Fons Valencià per la Solidaritat, ha compartit experiències i coneixements amb Xàtiva i Ontinyent en matèria de polítiques de joventut i participació juvenil. L’objectiu ha estat absorbir, per totes les parts participants, aprenentatges que impulsen la incidència juvenil com a eines d’apoderament de la democràcia local i de foment d’un desenvolupament humà, just i sostenible.

  En concret, la delegació -la qual també és beneficiària d’un projecte de cooperació internacional del Fons per al foment de la incidència de la joventut en les polítiques de 7 municipis del Departament de Santa Cruz de Bolívia- està formada per María Angélica Becerra, tècnica de l’ONGD PROCESO Servicios Educativos (contrapart del Fons a Bolívia), Sonia Gómez, responsable de l’equip juvenil del municipi bolivià d’Ascención de Guarayos, y Rubén Ribera, líder juvenil del consell local de la joventut del municipi de San Ignacio de Velasco.

  Aquestes tres persones joves, juntament amb personal tècnic del Fons, han realitzant encontres i activitats amb els departaments de joventut dels ajuntaments de Xàtiva i Ontinyent, així com amb els seus consells local de joventut i entitats juvenils. Així mateix, han visitant diferents espais, recursos i serveis per a la joventut que disposen els municipis.

  La joventut com a agents del canvi en el municipalisme bolivià

  L’equip de joves de Bolívia que està portant a cap la passantia de treball a la Comunitat Valenciana és una mostra de les persones beneficiàries del projecte de cooperació internacional “Joventut chiquitana i guaraya, agents del canvi als seus municipis” del Fons Valencià per la Solidaritat, el qual s’està desenvolupant amb la col·laboració de l’ONGD PROCESO Servicios Educativos. El projecte s’està portant a terme a 7 localitats de Bolívia, en concret als municipis chiquitanos de San Ignacio de Velasco, San Miguel de Velasco, San Rafael de Velasco, San José de Chiquitos i Roboré, i als guarayos d’Ascensión de Guarayos i Urubichà, ubicats tots al Departament de Santa Cruz de la Sierra, al sud del país.

  El projecte, del qual ja s’han dut a terme 5 fases en exercicis anteriors amb índexs elevats del compliment de les finalitats previstes, té com a objectius principals contribuir a la consolidació i enfortiment dels moviments juvenils chiquitanos i guarayos per a la seua participació com a actors socials, visibilitzar les necessitats i problemàtiques del col·lectiu jove i generar oportunitats per a millorar les seues condicions de vida. Actualment, s’està treballant en mecanismes de participació i en augmentar el seu reconeixement pels governs municipals i organitzacions locals; capacitar tècnicament i operativament a les entitats juvenils en pro de les seues necessitats i problemàtiques; i intercanviar experiències d’associacionisme juvenil entre persones joves del nord i el sud.

  Per a la consecució d’aquestes finalitats -de les quals s’estan beneficiant de manera directa 140 persones dels equips tècnics juvenils dels diferents municipis, 700 persones joves de les diverses plataformes juvenils de les localitzacions d’actuació i 70 persones joves de les directives dels consells locals de joventut dels municipis bolivians, i de manera indirecta tota la població d’entre 15 i 25 anys que habiten els 7 municipis, la qual ascendeix a més de 25.000 persones joves i representa a quasi el 30% de la població- el projecte compta amb diferents àmbits d’actuació.

  Per una banda, s’estan realitzant reunions amb actors polítics i socials perquè les plataformes juvenils compten amb l’aprovació oficial de la reglamentació de les seues lleis municipals, així com s’estan actualitzant diagnòstics locals de la realitat juvenil. També s’està fent acompanyament perquè les plataformes conformen i consoliden consells locals de joventut i per tal que els quals tinguen un espai de coordinació amb els Governs municipals. Per altra banda, s’està capacitant a la joventut en matèria d’incidència política i social. Per últim, s’han portat a terme encontres virtuals d’intercanvi de coneixements i experiències entre la joventut beneficiària del projecte, associacions que conformen el Consell de la Joventut de València i la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de València, i actualment s’està fent la passantia a la Comunitat Valenciana.

  El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

  El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 140 entitats locals valencianes sòcies (131 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

  La relació entre els municipis del sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Fede Vidal reafirma el compromís del PSPV-PSOE amb el progrés social i econòmic de la Vall d’Albaida

  El PSPV-PSOE de la Vall d'Albaida ha celebrat recentment el seu Comité Comarcal a Bèlgida, un esdeveniment clau per...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -