Homenatje als afusellats al cementeri el dia del 80 aniversari de la seua mort

La ciutat d’Ontinyent homenatjarà els afusellats pel franquisme al cementeri municipal l’any 1939 el proper 15 de desembre, quan es compliran 80 anys de la seua mort. La regidoria i presidenta de la Comissió de la Memòria Democrática d’Ontinyent, Sayo Gandia, ha donat hui detalls d’un acte “que posarà punt i final a un procés llarg i complexe, que vam iniciar fa tres anys amb l’exhumació dels cossos dels nínxols 266 i 267 del cementeri, que ha requerit de moltes gestions i l’obtenció de molts permisos, i amb el qual la ciutat recupera part de la dignitat que va perdre aquell dia”, manifestava.

Cal recordar que l’alcalde, Jorge Rodríguez, acompanyat de diversos representants de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Democràtica i dos antropòlegs forenses presentaven el passat mes d’octubre els resultats dels treballs als familiars dels afusellats, uns treballs iniciats per un equip de 4 investigadors que han permès individualitzar les restes de les 13 persones, així com identificar a 3 d’elles  i documentar la causa de les morts violentes per arma de foc al crani i el tòrax.

Allí l’alcalde ja va avançar la realització d’aquest acte, del que Sayo Gandia explicava que “no va a ser un acte tancat, però sí un acte íntim i on es tindrà el màxim respecte amb les víctimes i els seus familiars, que han pogut triar entre dipositar les restes amb altres familiars o al monument memorial creat al cementeri en memòria dels afusellats”. La presidenta de la Comissió tenia paraules d’agraïment per a l’exregidora Paula Garcia com a proposant del projecte, per als historiadors que han portat a terme la investigació i per a totes les persones que han participat d’aquest procés, que fins i tot va ser destacat per la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, com a “exemple de tasca per la justícia, la memòria i la reparació” a tota la Comunitat Valenciana. Cal remarcar que Ontinyent forma part de la xarxa de ciutats per la memòria democràtica impulsada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. 

La Comissió seguirà treballant tal com estava previst

Sayo Gandia aprofitava per aclarir que, una volta finalitzat aquesta línia de treball, des de la Comissió “va a seguir treballant-se en altres projectes com ara Les Pedres de la Memòria o la creació d’una unitat didàctica per als instituts. Mai s’ha dit el contrari en cap lloc, i ens sorprenen molt les declaracions que s’han fet posant en dubte la continuïtat de la Comissió. És una notícia totalment falsa sorgida curiosament d’un partit polític que ni estava present el dia que es va constituir la Comissió, que per altra banda només ha vingut a una de les reunions de treball convocades, i que la majoria de voltes ni tan sols ha disculpat la seua absència”, explicava. 

La regidora explicava “que si han interpretat mal alguna cosa del que es va comentar el que deurien haver fet és preguntar-me per aclarir el malentès abans de trencar l’harmonia en la que s’ha treballat sempre, ja que en aquest tema no hem d’estar uns contra altres sinó de treballar units”, concloïa. 

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

Comerç In presenta la setmana exprés de rebaixes en prop de 30 establiments

L’associació de comerciants Comerç In d’Ontinyent ha previst una setmana exprés amb rebaixes de fins …