El plenari de l’Ajuntament d’Ontinyent aprovava ahir els pressupostos municipals més participatius de la seua història. Els tres grups que els recolzen (PSPV-PSOE, Compromís i EUPV, amb l’únic vot en contra del PP), coincidien en destacar aquesta participació tant al contingut del pressupost com al procés de la seua pròpia aprovació.
Quant al contingut, destaca la segona edició de la iniciativa “Ontinyent Participa”, que augmenta de 350.000 a 375.000 euros els diners per a inversions que podran prioritzar directament els ciutadans a través d’esta iniciativa. Aquesta xifra, sumada als diners que gestionaran entitats com el Consell Local de la Joventut i el Consell Econòmic i Social, permet arribar a un total de 525.000 euros gestionats a través de la participació directa dels ciutadans, la xifra més alta mai registrada. Pel que fa al procés, tots els ciutadans podien conèixer des del mes de novembre a través de la web municipal la proposta que era remesa i debatuda als diferents consells de participació, oberta a aportacions i esmenes via correu electrònic, per donar pas a un Consell de Ciutat obert on es presentaven i debatien amb la ciutadania els pressupostos que s’aprovaven ahir.
El regidor d’Hisenda, Joan Gilabert, incidia en què “enlloc de fer uns pressupostos electoralistes, apostem per l’estabilitat i la continuïtat d’una política pressupostaria que ens està donant bons resultats”. El també portaveu de Compromís destacava que “vam assumir la regidoria en una situació complicada, venint de pressupostos deficitaris i un deute superior als 20 milions d’euros, i pensem que en aquest temps hem fet els deures i assolit els reptes que voliem aconseguir, com es constata en aquest pressupost”.
En aquest sentit, assenyalava que “s’ha posat ordre als comptes, amb pressupostos realistes i liquidacions positives, aprovant els pressupostos en l’any vell, com tornem a fer ara, i apostem per un estalvi en despesa corrent que no implique la reducció de serveis, i per fomentar el benestar social i la promoció econòmica, com també tornem a fer enguany”. Gilabert destacava que la reducció en més de 9 milions d’euros del deute des de 2011 “permet recuperar l’autonomia de la ciutat per emprendre projectes importants” i posava de relleu que “estem convençuts que anem a deixar l’Ajuntament molt millor que el vam trobar, i tot en un govern sense majories absolutes en el que hem tingut la voluntat d’entendre’ns”, destacava.
Des del grup socialista, el regidor Joan Sanchis destacava que els pressupostos per a 2015 “sobretot són realistes, i responen a les quatre idees bàsiques que articulen la gestió d’aquest govern des del primer dia: una eficiència en la gestió que permetrà seguir reduint el deute i controlar la despesa corrent i de personal; una aposta per la política social que es constata en l’augment de les partides per a benestar social, educació, cultura, la creació d’una partida de 60.000 euros per ajudar a les famílies a pagar la contribució o l’augment de les partides per convertir Ontinyent en ciutat universitària”.
L’edil socialista afegia que “també apostem per la promoció econòmica en col·laboració amb el Consell Econòmic i Social i els diferents agents socioeconòmics; i per la transparència i la regeneració democràtica que es demostra amb el procés que ha tingut el propi pressupost fins la seua aprovació i l’augment de la quantitat de diners que la pròpia ciutadania decidirà directament a què es destinen a través d’Ontinyent Participa”, assenyalava.
La portaveu d’EUPV, Paula García, manifestava que l’aprovació del pressupost “és un dels passos més importants per afrontar l’any”, un pressupost que compta amb el recolzament de la seua formació “perquè està adaptat a una realitat social que és dolenta, però davant la qual l’Ajuntament augmentarà l’ajuda a les polítiques socials destinades a les persones, al temps que seguirà treballant per fomentar la promoció econòmica i l’activitat a la ciutat, com ja es ve fent tota la legislatura”.
García feia especial referència al foment de la participació ciutadana “que es pot constatar al procés previ a l’aprovació dels pressupost, al qual a més de publicar els pressupostos a la web municipal hem mantingut reunions amb els consells sectorials i fet una presentació pública, i també al nou impuls al projecte Ontinyent Participa per a que la ciutadania torne a decidir quines inversions vol que es facen a la ciutat”, apuntava.
Finalment, des del Partit Popular, Filiberto Tortosa manifestava que el seu partit vota en contra “perquè es poden presentar uns presupostos millors a estos” dels que deia que “mostren una clara falta de criteri” i reclamant “un canvi de tendència”. Tortosa apuntava que “el pitjor per a la societat és la falta de projectes, d’idees i de somnis”, i assegurava que des del seu partit “anem a seguir amb la política de creure en Ontinyent i en la millora de les seues infrastructures” davant la postura de la resta de partits que “no volen pactar amb el PP perquè els te igual”, i “només volen anar en contra del PP per el que siga, perquè som el PP o perquè representem unes idees diferents a les seues, no perquè vullguen millorar la ciutat, sinó simplement perquè som el PP, per aixo votem en contra”, concloïen.