Aquest divendres, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha tornat a insistir en la necessitat de posar en marxa un Pacte pel centre històric que aborde amb celeritat, recursos, i amb la participació de totes les forces polítiques de l’Ajuntament, veïnat i agents socioeconòmics, la situació de degradació i ruïna que pateixen diferents zones dels barris de La Vila i el Poble Nou. El portaveu municipal de Compromís i candidat a l’Alcaldia d’Ontinyent, Nico Calabuig, ha incidit en aquesta petició després de la caiguda d’un tros de balcó en un habitatge del Carrer Major aquest dijous de vesprada, minuts després del pas de la processó de la Puríssima, evidenciant el risc existent per a la ciutadania en aquests espais.
En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “l’enfonsament d’un balcó al Carrer Major minuts després del pas de la processó de la Puríssima ha evidenciat la situació de deteriorament que pateix diàriament aquest carrer. Per sort, no hem hagut de lamentar cap dany personal, però la gent estava als carrers encara i podria haver passat qualsevol cosa. No podem esperar més per a posar en marxa un gran acord polític i social que aborde amb profunditat aquesta problemàtica, que és comú a molts carrers del centre històric d’Ontinyent, com bé demostren les successives caigudes de cornises, façanes i cases en els últims mesos”.
Calabuig ha remarcat que “fa temps que venim insistint en la necessitat de desenvolupar aquest acord com un projecte d’acció efectiva i constant, i que implique a totes les forces polítiques, veïnat i agents involucrats, per tal que es mantinga amb coherència per damunt de la durada de les legislatures. Aquest acord ha de materialitzar un full de ruta complet, amb un calendari ambiciós però també realista, per a afrontar definitivament el problema de deteriorament i ruïna dels habitatges als barris històrics d’Ontinyent. En eixe sentit, en el Ple Municipal del darrer mes d’octubre es va aprovar a proposta nostra una moció que concretava aquesta Estratègia Local de Rehabilitació. Per ara no hem tingut novetats sobre
la seua posada en marxa per part del govern municipal”.
“Cal que totes les parts ens impliquem, tant els grups polítics del govern i l’oposició, com el personal tècnic de l’Ajuntament, a més de les persones i empreses propietàries. És necessari que centrem molts més esforços i recursos en una línia de treball específica enfocada a les zones degradades, per tal d’aconseguir l’equilibri social entre els barris de la ciutat, ja que partim d’una situació de clara desigualtat i abandonament dels barris originaris que no pot continuar”, ha apuntat el portaveu.
Calabuig també ha subratllat que “evidentment, l’estat en què es troben els carrers, les places i les edificacions històriques no és responsabilitat exclusiva de l’actual govern municipal, sinó que té diferents causes que han esdevingut estructurals pel pas dels anys. Però arribats a aquest punt de degradació, no podem mirar cap a un altre costat, sinó intentar encapçalar la solució. A més, estem en un moment clau, i hem de ser capaços d’aprofitar al màxim l’actual aposta inversora de les institucions autonòmiques, estatals i europees en matèria de rehabilitació, per revertir la situació trista i vergonyosa dels nostres barris històrics”.
Nico Calabuig ha conclòs insistint que “hem d’assumir, tant des de l’administració pública com des de l’àmbit privat, que en matèria urbanística és absolutament prioritari dedicar els esforços econòmics i tècnics a evitar l’augment del despoblament i la degradació d’edificacions, que dona lloc a situacions perilloses com la viscuda aquest dijous o les que s’han registrat en els últims mesos”.