Joan Lerma participa al IV Cicle de Conferències sobre l’Estatut d’Autonomia a Ontinyent

El qui fou el primer President de la Generalitat Valenciana de 1982 a 1995, Joan Lerma, reivindicava aquest dijous a Ontinyent la Constitució Espanyola com a element d’unió per a resoldre la crisi catalana. Ho feia durant la seua participació al IV Cicle de Conferències sobre l’Estatut d’Autonomia i Dret Foral Valencià organitzat per l’Ajuntament d’Ontinyent, que tenia lloc a la casa de Cultura de la ciutat i on també intervenien el catedràtic de Dret Constitucional Manuel Martínez Sospedra, els periodistes José Manuel Gironés i José Luis Torró i l’advocat Jaume Bernabeu.

L’acte l’obria l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, qui recordava que aquest cicle “tracta de buscar un punt de reflexió i trobada per parlar de qüestions que afecten a l’autonomia dels valencians. En l’any del 35 aniversari de l’estatut, és bon moment per parlar dels reptes que tenim per davant en un moment al qual l’Espanya de les autonomies dona ja mostres de cert esgotament i necessitat de reforma”, apuntava.

Lerma començava parlant de l’Estatut d’Autonomia Valencià com a “un element clau per a millorar les nostres possibilitats, per retrobar-se com a poble i per avançar en les conquestes socials. Un estatut que va tenir una confecció traumàtica però amb una aplicació que va relaxar totes les tensions”. L’expresident de la Generalitat assenyalava que el repte del Govern Valencià als primers anys de la democràcia va ser superar l’escassa dotació de serveis públics, especialment a l’educació i la sanitat, un dèficit que comparativament deixava arrere a la Comunitat Valenciana a l’hora de rebre transferències de l’Estat. Per a Joan Lerma “altres comunitats que no tenien sector privat han estat millor finançades, i ara segueixen estant-ho perquè cap de les 5 reformes del sistema de finançament no han canviat esta situació, va ser un error d’origen que caldria abordar de manera més efectiva”.

En parlar de l’Espanya de les autonomies, sorgia a debat la qüestió catalana, al voltant de la qual Lerma recordava que al seu dia l’expresident del Govern Adolfo Suarez “va contribuir decisivament a que a Catalunya no manara el PSC sinó Jordi Pujol”. En opinió de l’expresident autonòmic, “que Pujol s’haja desvetllat com un lladre integral ha estat traumatitzant a Catalunya, a l’igual que la crisi econòmica i les polítiques d’austeritat. A Catalunya ha hagut sempre un moviment independentista minoritari que ha tingut més o menys recolzament social segons es feien les coses al Govern d’Espanya, i és evident que en estos anys s’ha fet molt mal”, assenyalava.

Lerma recordava que davant el desafiament que va suposar el “Pla Ibarretxe” el Govern Socialista va portar l’assumpte al parlament “i allí es va desinflar. Ara el PP amb les seues polítiques ens han portat a una situació on els independentistes han vist una oportunitat per a créixer. Però ara la solució no es fer-li una moció de censura al PP ni fer una reforma constitucional molt complexa de portar a referèndum i d’aprovar amb la lleialtat de tots. Ara és moment de què tots els partits s’unim per defensar la llei i la Constitució com a única garantia de convivència a Espanya, de defensar la legalitat. El Govern Català no té majoria suficient per modificar el seu estatut per via legal, i per això han optat per altre camí que comporta llevar-nos a la resta d’espanyols el dret a decidir en un referèndum que perdrien per golejada”, concloïa.

Font: Ajuntament d’Ontinyent

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre Redacció TVdigitalOntinyent

Redacció TVdigitalOntinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

Ciudadanos, Podem i associacions confirmen l’assistència al Pacte per la Sanitat convocat per PSPV, Compromís i EU

Els partits polítics Ciudadanos i Podem, associacions veïnals, i entitats socials de caràcter comarcal han …