La sala del Centre de Cultura Caixa Ontinyent va quedar menuda per a rebre el conseller d’educació Vicent Marzà el passat divendres en el cicle #debatambCompromís. Persones vingudes de tota la comarca i de la ciutat d’Ontinyent vinculades al món educatiu (mestres, professorat, equips directius, mares i pares, alumnat i públic en general) no van fallar a la cita que Compromís per Ontinyent els havia concertat amb el conseller.

Sílvia Urenya, portaveu de Compromís per Ontinyent, presentava d’una manera propera, emotiva i personal el conseller, a qui es va referir com un dels seus referents. Per a la portaveu, “l’educació hauria d’estar en mans de persones que se la creuen, que la viuen i la defensen com van ser capaços de defendre-la les persones que fa dos anys ho van deixar absolutament tot a un costat per a defendre les escoles, el model d’escola que volem… al nostre país, l’educació, per fi està en bones mans”.

Durant prop d’una hora,  el conseller Marzà va exposar el nou model educatiu que des de la conselleria es portarà endavant. Una breu introducció a l’exposició feia un pas breu pel panorama amb què es va trobar el conseller quan va arribar a la conselleria, i en què la mala gestió i la deixadesa eren les protagonistes. Entre altres dades, una que va provocar cares d’estupefacció entre el públic: el govern central reclama ara els 20 milions d’euros adjudicats per a la formació en anglés del nostre professorat. Milions que ningú no sap on van anar a parar i que ara ens reclamen amb interessos.

També va fer referència el conseller als diners malbaratats en lloguer de barracons. Mils de milions d’euros amb què es podrien haver construït tots els centres demandats. “La realitat és que tenim promocions senceres d’alumnat que han estudiat tota l’etapa educativa obligatòria en barracons i que no coneixen què és anar a classe en un centre fins que arriben a l’institut. Un panorama que ara començarà a canviar radicalment”.

Les primeres mesures del nou govern foren la recuperació d’unitats eliminades injustament, la recuperació de beques i l’obertura dels menjadors escolars en juliol i setembre. Això, sense cap modificació del pressupost del govern anterior. Amb el nou pressupost, es preveu, entre d’altres mesures, la creació de noves beques per a estudiants universitaris (amb la creació de la primera beca salari de tot l’estat espanyol) amb l’objectiu que l’economia no siga un impediment per a estudiar, la igualtat d’oportunitats garantint el dret bàsic de l’educació.

Una gran varietat de preguntes que feren un debat força interessant i que van rebre la resposta del conseller: jornada contínua, programa pilot d’aules de dos a tres anys, substitució de professorat, professionals de les TIC vinculades als centres, renovació pedagògica, xarxa llibres, arranjament escolar, paralització de la LOMCE… Ontinyent s’estima l’educació, i així ho va evidenciar divendres.

Respecte al mapa d’infraestructures educatives, el conseller va ser molt clar: “hi ha tres llistats previstos d’actuacions. Dels 1.400 centres que necessiten actuacions, més de 700 les necessiten de manera urgent (per estar plenament en barracons). Entre aquestes actuacions, es preveu l’eliminació dels cinc barracons a l’IES L’Estació d’Ontinyent”.

Des de Compromís per Ontinyent consideren que “20 anys de despropòsits no es poden solucionar en un any ni en una legislatura i, per això, encara que –per descomptat– estem al costat de la comunitat educativa de l’IES L’Estació per a demanar la construcció del nou institut, entenem que la situació a altres poblacions obliga a prioritzar la despesa de manera objectiva (com no s’havia fet abans); per això justament, confiem que en el moment en què siga possible, el nou institut serà una realitat, de la mateixa manera que la resta d’infraestructures demandades per altres centres de la localitat”.