14/05/2024 - 13:04
Més

    Com ha evolucionat el vot dels ontinyentins al llarg de 2015?

    Altres notícies

    Les Eleccions generals celebrades ahir deixen un panorama polític amb semblances i diferències respecte a les preferències dels ontinyentins i ontinyentines en la cita electoral autonòmica i municipal del passat 24 de maig.

    Abans de passar a analitzar les dades, podem apuntar dues qüestions. La primera estaria relacionada amb l’existència d’un grup polític valencià al Congrés dels Diputats espanyol, format pels recentment escollits diputats de Compromís-Podem. D’aquesta manera, un partit de caràcter autonòmic podrà tindre capacitat per defensar els interessos polítics a Madrid des d’una òptica valenciana.

    Pel que fa a la segona qüestió, estaria vinculada amb la diferència entre el suport que els diferents partits que es presenten a Ontinyent reben a les Eleccions municipals, enfront de les autonòmiques i estatals. Sobre aquesta qüestió, es podria llançar una hipòtesi relacionada amb la tendència a votar als partits per les seues idees polítiques en una escala major, però votar en funció dels candidats concrets en l’àmbit més proper.

    Amb aquest plantejament es podria respondre al fet que el PSOE, absolut guanyador de les passades Eleccions municipals, no obtinga xifres semblants en els comicis autonòmics o estatals. En la situació inversa es trobarien PP i Compromís, qui no van aconseguir captar el suficient vot amb els candidats locals, però sempre obtenen més suport a una escala superior.

    Si passem a comparar les dades de les Eleccions estatals amb les autonòmiques, la Coalició Compromís, que en els comicis d’ahir es presentava junt amb Podemos, ha aconseguit revalidar la primera plaça a Ontinyent. En aquest cas, ha obtingut 6.194 vots, uns 800 menys que els aconseguits per separat, entre Compromís (1r amb 5.245 vots) i Podem (5é amb 1.727 vots), en la cita autonòmica.

    Pel que fa al Partit Popular, sembla que recupera confiança d’una part dels votants ontinyentins, en aconseguir de nou la segona plaça, perduda a escala autonòmica, i que va recaure sobre el PSOE. Enfront dels 3.705 vots obtinguts per la llista que encapçalava Alberto Fabra en maig, la llista liderada per Mariano Rajoy va aconseguir ahir al municipi 5.589 vots.

    Aquest ascens dels populars suposaria el descens d’una posició per al PSOE, tot i que la xifra de vots no seria excessivament diferent. Així, mentre la candidatura autonòmica de Ximo Puig va rebre 4.966 vots a la ciutat, la llista de Pedro Sánchez n’ha rebut 4.335.

    Quant a Ciudadanos, es consolida en la quarta plaça que ja va aconseguir en la cita autonòmica. A més, s’observa un augment del suport cap a la formació liderada per Albert Rivera, ja que enfront dels 1.881 vots rebuts per Carolina Punset a Ontinyent, ahir la formació en va aconseguir 2.786, quasi mil més.

    Respecte a Unitat Popular, la formació que integrava a Esquerra Unida del País Valencià, la cita electoral estatal no els ha afectat destacablement en número de vots. Així, han obtingut 1.117 vots, enfront dels 1.021 aconseguits als comicis autonòmics. Tanmateix, han passat de la sisena a la cinquena plaça, per la integració de Podemos en Compromís.

    Respecte a la comparació entre l’àmbit local i l’estatal, s’observa, com ja va ocórrer en comparació amb les dades autonòmiques, una profunda diferència entre els resultats de PSOE i Compromís. Així, mentre el PSOE de Jorge Rodríguez va rebre gran part del vot ontinyentí, amb 12.079 suports, i el Compromís de Joan Gilabert va aconseguir només 2.039 vots, la relació de forces s’invertia en la cita d’ahir, amb Compromís com a primera força i PSOE com a tercera.

    Pel que fa al PP, ha conservat la segona plaça que va obtindre a escala local en maig, tot i que amb resultats molt més bons, ja que Rajoy ha rebut 5.589 vots, més del doble dels 2.649 que va aconseguir Filiberto Tortosa.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    La veu de les dones tèxtils s’amplia: Agullent i Bocairent se sumen a l’estudi històric

    El projecte 'Dones i Fàbriques' s'amplia a Agullent i Bocairent. Descobreix les històries no contades de les dones de la indústria tèxtil de la Vall d’Albaida i com han modelat la nostra història.
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -