02/12/2023 - 15:25
Més

  Ontinyent aconsegueix la declaració d’Interés Turístic Local per a la Romeria de Sant Esteve

  Altres notícies

  Ontinyent ha aconseguit la declaració d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana per a la Romeria de Sant Esteve, en haver-se notificat la resolució de la Generalitat Valenciana en la qual s’atorga aquest títol honorífic. La consecució d’aquesta declaració ha estat tramitada des de la regidoria de Turisme per Sayo Gandia, després de la petició de la mateixa realitzada a l’alcalde Jorge Rodríguez per l’associació de Llumeners de Sant Esteve. El primer edil ha felicitat als Llumeners de Sant Esteve i al seu president José Mª Micó per l’obtenció d’aquest títol que reconeix la importància d’esta tradició tan nostra, i ajudarà a protegir-la i projectar-la com es mereix”.

  Sayo Gandia explicava que “vam sol·licitar a la Direcció General de Turisme la Declaració d’Interés Turístic de la Romeria, ja que un dels objectius del nostre Pla de Turisme és seguir sumant en eixos reconeixements que posen en valor les nostres festes i les nostres tradicions i per tant es converteixen també en un reclam turístic més. A tal efecte vam comprovar i justificar que la Romeria acompleix amb els requisits establits en la normativa autonòmica (tradició popular, originalitat de la celebració, valor cultural, gastronòmic, ludicofestiu i mediambiental, antiguitat, capacitat per a l’atracció de visitants o repercussió pública i celebració periòdica en data determinable), adjuntant així mateix un complet informe realitzat pel cronista oficial de la ciutat, Alfred Bernabeu, al qual agraïm el seu treball”.

  L’informe per a la declaració de la Romeria com a Festa d’Interés Turístic cita una sèrie de documents on es constata que les primeres referències a l’ermita daten de l’any 1666, i que les primeres dades documentals de la romeria es troben en una fotografia de l’any 1904, sent per tant una festa consolidada fa més de 100 any amb un grup responsable d’organitzar-la, els llumeners. Una festa “transversal i diversa”, en la qual participa gent de totes les edats, on els mes joves protagonitzen jocs populars com la cursa de sacs o la cucanya mentre els majors participen en el també centenari sorteig, per asistir tots després a l’espectacle del cant d’albades i altres balls populars. El nucli central dels actes “continua sent el mateix que fa cent anys”, incloent al llarg d’un cap de setmana (el primer del mes de juny) una desfilada, encesa de foguera, “cacauà”, romeria, volteig de campanes, missa de campanya, esmorzar baix braç, cucanyes i carreres de sacs, entre altres activitats.

  La resolució de la Generalitat per a l’atorgament de títol honorífic de Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana a “Romeria de Sant Esteve” d’Ontinyent s’acompanyava de l’ordre d’inscripció d’ofici de la declaració concedida en el Registre Especial de Festes, Itineraris, Publicacions i Obres Audiovisuals d’Interès Turístic de la Comunitat Valenciana.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Ontinyent entrega els premis de rendiment acadèmic al marc de la Setmana de la Ciutat Educadora

  L’Alcalde i el Regidor d’Educació lliuren diplomes als i les 21 alumnes amb una mitjana d’excel·lent durant el curs 2022/23 en un acte al Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -