Aquest dijous es votava en el Ple Municipal Ordinari de juny la validació dels nous estatuts de la Fundació de la Beneficència d’Ontinyent, així com l’aprovació d’un conveni de 800.000 euros per a la construcció de la nova residència. El grup municipal Compromís per Ontinyent va votar a favor de la signatura del conveni, mostrant el seu suport a la continuïtat de la tasca i valors de la Beneficència en la cura de les persones majors i desfavorides. En el cas dels estatuts, la formació valencianista va votar en contra, ja que en el nou text l’Ajuntament renuncia a ser l’únic destinatari dels béns en cas de dissolució de la Fundació, i també es manté l’elecció a dit de membres per part dels patrons nats.
En paraules de la regidora i portaveu adjunta de Compromís per Ontinyent, M. Àngels Moreno, “compartim la necessitat de construir la nova residència per tal de poder concertar places amb la Generalitat Valenciana, per això hem votat a favor del conveni, que suposarà l’aportació de 800.000 euros de recursos públics municipals en huit anys. Però no podem compartir que l’Ajuntament renuncie a ser destinatari únic d’uns béns llegats per gent d’Ontinyent a la Fundació de la Beneficència durant 600 anys”.
“El major garant de les finalitats socials de la Beneficència és l’Ajuntament. Que en ple segle XXI canviem un aspecte tan clar i contundent com que els béns passarien a l’Ajuntament, per a plantejar que puguen passar a altres mans, com per exemple entitats regides per estatuts canònics, ens genera preocupació. Aquest és un patrimoni llegat per la gent d’Ontinyent, i la major expressió de la representació de la ciutat és el seu ajuntament, no una entitat o una altra que puga ser escollida pel Patronat del moment. No ens sembla suficient garantia que ens diguen que l’Ajuntament podria ser també el beneficiari dels béns, perquè si no és l’únic, igual pot ser-ho com no ser-ho”, ha exposat Moreno.
La regidora també ha assenyalat que “pel que fa a l’elecció dels membres, insistim de nou que escollir membres del Patronat amb processos de participació en òrgans com el Consell Veïnal o el Consell d’Inclusió Social és molt més plural que triar-los a dit pels patrons nats, que són l’alcalde i el rector de Santa Maria. De fet, eixa elecció a dit el que fa és augmentar el poder dels patrons nats dins el Patronat, en lloc d’incorporar la participació d’altres veus independents, que actuen i decidisquen sense estar influïdes per eixa elecció”.
“Encara que gràcies a la mobilització de l’oposició municipal i de la societat civil el text final ha incorporat alguns avanços respecte a la proposta inicial, que era menys plural i menys oberta, continuen havent aspectes més propis d’altres èpoques, i això no ho podem compartir si tenim en compte que són els estatuts d’una Fundació el Patronat de la qual està presidit per l’alcalde o alcaldessa d’Ontinyent de cada moment” ha conclòs Moreno.