L’última memòria anual del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha posat de manifest la imperiosa necessitat d’augmentar les unitats judicials en funcionament en els partits d’Ontinyent i Xàtiva a causa de l’elevada càrrega de treball i a l’augment sostingut dels casos atesos en totes dues capitals comarcals.
Segons l’informe del TSJCV corresponent a l’any 2022, entre les onze propostes d’ampliació de la planta judicial a la província de València, s’inclou la creació d’un cinqué jutjat de primera instància i instrucció a Ontinyent. Aquesta mesura pretén alleujar la càrrega de treball i agilitzar els processos judicials a la regió.
Una de les alternatives suggerides pel Tribunal per a alliberar de casos específics de violència de gènere al jutjat mixt nº3 de la Vall d’Albaida a Ontinyent és la creació, per a l’any 2024, d’un jutjat especialitzat en violència sobre la dona a Xàtiva. D’aquesta manera, es concentrarien els casos de totes dues demarcacions comarcals, la Costera-Canal i la Vall d’Albaida, en un sol òrgan judicial.
La possibilitat de deixar a Ontinyent sense aquestes competències va generar un fort rebuig en 2021 per part de l’ajuntament local i dels lletrats de l’àmbit judicial. El magistrat-degà d’Ontinyent, Juan Manuel Gómez Forker, va presentar un informe especial en el qual sol·licitava la creació d’un cinqué jutjat o, com a alternativa, la redistribució dels casos de violència de gènere a altres partits judicials de la província. Aquesta reestructuració, segons el magistrat, milloraria el funcionament intern i permetria una atenció més especialitzada a les víctimes.
L’informe anual elaborat pel deganat de Xàtiva també va destacar les “múltiples queixes tant de la ciutadania com dels professionals” a causa de la distància entre alguns pobles del partit judicial i la seu del nou jutjat especialitzat a Alzira, situat a més de 60 km. Això genera inconvenients per a les víctimes i testimonis que han de desplaçar-se llargues distàncies per a assistir als procediments.
Quant a les xifres d’assumptes judicials, els jutjats d’Ontinyent van registrar un increment del 22,6% en el nombre de casos civils en 2022, arribant a comptabilitzar 3.338 assumptes. Per part seua, Xàtiva va experimentar un augment del 17% en assumptes judicials i un 15% en els casos penals. Aquests increments evidencien la urgència de reforçar l’estructura judicial en totes dues localitats.
En l’informe de necessitats, la judicatura d’Ontinyent i Xàtiva també va reclamar la presència d’un fiscal durant el període de guàrdia, ja que actualment els fiscals que presten aquest servei a Xàtiva es desplacen des d’Alzira. A més, es considera essencial ampliar el nombre de fiscals adscrits a l’àrea per a atendre adequadament les necessitats del servei i els assenyalaments, especialment en el jutjat nº3 que s’encarrega dels casos de violència de gènere.
Finalment, l’informe destaca les precàries condicions dels edificis on es troben els jutjats d’Ontinyent i lamenta la demora en la cobertura de baixes entre el personal funcionari, la qual cosa afecta el funcionament regular de l’òrgan judicial.
La necessitat d’ampliar la planta judicial a Ontinyent i Xàtiva és una demanda urgent per a millorar l’eficiència i la qualitat del servei de justícia en totes dues comarques. La creació de nous jutjats i l’especialització en casos de violència de gènere contribuirien a agilitzar els procediments i a brindar una atenció més adequada a les víctimes. Així mateix, l’assignació de més fiscals i la millora de les instal·lacions judicials serien passos fonamentals per a garantir la justícia ràpida i efectiva a la regió.