“Les dones vivim més temps que els homes, però la qualitat de vida és prou més dolenta”. D’aquesta manera va resumir la doctora de Salut Pública, Vita Arrufat com la desigualtat social influeix en la salut de les dones. Ho feia durant una conferència magistral inclosa dins de la II Escola Feminista d’Ontinyent, organitzada per la regidoria d’Igualtat de la ciutat.
La ponència, que va reunir més de 200 persones en el Teatre Echegaray i es va poder seguir en directe a través de les xarxes socials de l’Ajuntament, va comptar amb la introducció de la regidora d’Igualtat i primera tinent d’alcalde, Natalia Enguix, qui va posar en valor aquesta segona edició de la Escola Feminista, en la qual “reflexionem sobre les desigualtats que, encara, pateixen les dones sota una societat que es regeix encara sota els principis del masclisme i el patriarcat”, la qual cosa porta, en paraules seues, “que continue existint una imatge de la dona estereotipada, desprestigiada i impregnada de masclisme”, va recalcar.
Durant la seua intervenció Enguix, va destacar la importància de l’Escola Feminista perquè està permetent “posar sobre la taula qüestions d’actualitat, com aquesta que analitza com l’estat patriarcal en el qual vivim afecta la salut de les dones”. En la seua opinió, solament parlant d’aquestes qüestions es podrà aconseguir la igualtat real entre dones i homes.
Per part seua, la doctora Arrufat va exposar com la dona durant moltes dècades ha estat silenciada en la ciència no sols com a professional sinó també com a pacient, la qual cosa ha afectat la salut de les dones perquè era habitual que els estudis de les malalties solament tingueren en compte als homes. En aquest sentit, la doctora explicava la “necessitat” d’incorporar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de les polítiques públiques perquè “les desigualtats es produeixen en educació, serveis socials, urbanisme i, per descomptat, també en salut”.
Un exemple d’aquesta desigualtat es produeix, en paraules de la doctora, en com de diferent malalta un home i una dona a conseqüència dels diferents treballs que realitzen perquè “hi ha professions feminitzades”. Arrufat situava el risc al qual s’enfronten les dones davant l’ús de productes que tenen components químics per a netejar la llar i del qual, considerava, hi ha falta de consciència. Aquest fet sumat a la “doble o triple jornada” provocada per les tasques de cures de fills i filles o de familiars generen una pitjor salut en les dones.
La programació de la II *Escola Feminista conclourà el pròxim 20 d’octubre amb un espectacle músic teatral de “Les XL” en el Teatre Echegaray a partir de les 19:00 hores. Una actuació titulada “Degenera’t molt” que amb humor i música desconstruirà la visió predominant de la dona en la societat. Per a poder participar, és necessari enviar un correu a igualtat@ontinyent.es, per tal de garantir el control d’aforament establit per les autoritats sanitàries.