23/07/2024 - 10:06
Més

  La Confederació Hidrogràfica del Xúquer destina més de 25 milions d’euros per a millorar la qualitat de les aigües de l’embassament de Bellús

  Altres notícies

  La Confederació Hidrogràfica del Xúquer, O.A., reafirma el seu compromís per a millorar l’estat de la qualitat de les aigües de l’embassament de Bellús amb una bateria d’actuacions que suposen una inversió de més de 25 milions d’euros. Es tracta d’una sèrie de treballs que es desenvoluparan aigües amunt de la presa, així com en el seu interior i aigües avall d’aquesta, amb l’objectiu de resoldre una situació que ha generat problemes per a la població de Bellús i l’entorn natural de l’embassament.

  El Comissari d’Aigües, Marc García, es va desplaçar aquest dijous fins a Benigànim per a explicar algunes de les actuacions que desenvoluparà l’Organisme en la zona, un acte en el qual també va participar la Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Isaura Navarro.

  Abans de passar a enumerar els treballs, Marc García va voler destacar la importància d’una infraestructura que es va construir per a “controlar avingudes i evitar inundacions” i que, va dir, “sempre ha funcionat a la perfecció”.
  “La presa va resoldre el problema d’inundabilitat, però al mateix temps va generar un altre problema, en aquest cas a l’entorn de l’embassament. Com a Administració General de l’Estat, la nostra principal comesa ha de ser resoldre problemes i per això som ací, per a explicar les solucions que estem posant, i posarem, en marxa en l’embassament de Bellús”.

  Entre la bateria d’actuacions que desenvoluparà la Confederació aigües amunt de l’embassament, va destacar els projectes per a la instal·lació de nous

  col·lectors a Ontinyent i l’Olleria, la construcció d’un tanc de tempestes a Benigànim i l’ampliació de l’Estació d’Aigües Residuals (EDAR) d’Alfarrasí. Els quatre projectes ja estan redactats, es troba en fase d’avaluació ambiental i compten amb un pressupost de 20 milions d’euros.

  Problemes d’eutrofització en l’embassament

  Cal destacar que un dels principals problemes del mal estat de la qualitat de les aigües de l’embassament es deu a l’estat eutrofizado (és aquell ecosistema o ambient caracteritzat per una abundància anormalment alta de nutrients i/o nitrats) d’aquesta massa d’aigua. Amb l’objectiu de resoldre la problemàtica, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha treballat amb un equip multidisciplinari, format per professionals de tota Espanya, per a realitzar un estudi sobre l’origen de l’eutrofització, així com el seu efecte sobre les aigües.

  L’informe ha determinat que l’excés de biomassa piscícola present en l’embassament, entorn de 45 tones quan el normal és que siguen unes tres o quatre tones, i l’alta càrrega de contaminants que arriben fins a les aigües a través dels escolaments, són les principals causes del mal estat d’aquesta massa d’aigua. En aquest sentit, l’Organisme treballa amb diferents solucions per a disminuir l’eutrofització, com el despesque gradual per a retirar l’enorme fauna piscícola que habita en l’embassament o el dragatge de dues zones localitzades amb acumulació de matèria orgànica i nitrats.

  De manera paral·lela a aquests treballs, la Confederació ha instal·lat un dron- vaixell per a monitorar de manera automàtica la qualitat de l’aigua, un modern sistema que envia dades permanents sobre temperatura, oxigen, conductivitat, PH o clorofil·la. “Aquesta informació ens ajudarà a millorar el coneixement sobre l’estat actual i sobre l’evolució de qualitat de l’embassament al llarg dels mesos. Servirà per a saber si els despesques són eficients i es tradueixen en la millora de l’aigua”, va explicar el Comissari d’Aigües.

  També s’ha instal·lat una torre multipresa que permet seleccionar el punt des del qual es vol desembassar l’aigua i així abocar un cabal de millor qualitat al riu Albaida. La infraestructura està en funcionament des de fa mesos i eliminarà el problema de les males olors que arribaven fins a la població de Bellús cada estiu.

  Cinturó verd al voltant de l’embassament i solució per a la via ferroviària

  Per a solucionar el problema dels contaminants que arriben a través dels escolaments, l’Organisme treballa en un projecte per a adequar l’entorn i generar un cinturó verd al voltant de l’embassament. “Tindrà una doble funció. D’una banda, aconseguirà retindre els nitrats i evitarà que arriben fins a les aigües d’aquest. Per un altre, es realitzarà una millora ambiental que ajudarà a posar en valor una zona verda per a l’ús lúdic i turístic”, va destacar García.

  Respecte al problema generat per la via del tren Xàtiva-Alcoi, que transcorre al costat de l’embassament i es podria inundar si s’aconseguira el volum màxim d’emmagatzematge, el Comissari d’Aigües va recordar el conveni signat amb ADIF per a trobar una solució i va assenyalar que el projecte per a substituir l’actual terraplé que creua l’embassament per l’alternativa de construir un viaducte començarà a redactar-se “molt prompte”.

  Restauració fluvial del riu Albaida

  Un altre dels objectius principals de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer és el de millorar l’estat de la qualitat del riu Albaida aigües avall de l’embassament de Bellús. Per a això, està realitzant, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, diferents actuacions de restauració fluvial en la zona com la demolició de l’assut del Molí de Malanya o la retirada d’espècies exòtiques invasores, en la seua majoria Arundo Donax, en el primer tram del riu. Per part seua, des de la Conselleria d’Agricultura s’encarregaran de la replantació de la zona amb espècies autòctones que permetran recuperar el bosc de ribera.

  D’igual forma, la Confederació segueix a l’espera de l’aprovació d’una partida de tres milions d’euros, amb càrrec al de Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, que permetrà posar en marxa una nova actuació restauració en el riu Albaida al seu pas pels municipis de Castelló, Manuel i Senyera.

  Nou acte a Bellús

  El President de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, participa aquest divendres a la vesprada en una jornada organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies en la presa de Bellús. L’acte, en el qual també participen els alcaldes de la zona i la Directora General de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra,

  té com a títol Embassament de Bellús: una mirada al futur, i servirà perquè l’Organisme expose els treballs realitzats per a millorar la qualitat de les aigües en l’embassament i entorn de Bellús.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Ontinyent celebra el seu 1r concurs de tomata: inscripcions obertes

  Aquest dissabte, Ontinyent celebra el seu 1r Concurs de Tomata a la plaça del Sant Domingo, organitzat per Per...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -