La Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, amb la col·laboració dels municipis de la comarca, han organitzat, per quint any consecutiu, el programa de Senderisme a la Vall d’Albaida 2012. Aquesta iniciativa turística mediambiental té com a escenari les serres que envolten la comarca. L’objectiu principal del programa de senderisme es donar a conéixer els nombrosos recursos ecològics, naturals, botànics i patrimonials, així com els espais singulars i zones naturals protegides que rodegen la Vall. Mitjançant aquest projecte la Mancomunitat vol oferir un turisme natural, ecològic i sostenible.
Per al president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, Juan A. Puchades, “el senderisme és una activitat d’oci en contacte amb la natura que promou el desenvolupament sostenible de les zones rurals i contribueix a la creació de l’oferta complementaria basada en els atractius de l’entorn” ha afegit: “caminar per les sendes permet gaudir de tots els recursos naturals i culturals del nostre territori descobrint gran varietat de flora i fauna”. “el senderisme és un reclam turístic que estimula tots els sentits”: ha conclòs el president.
El passat dissabte 17 de novembre, a les 9 del matí, l’ajuntament d’Otos van realitzar la ruta Roja, Paratge protegit per l’Ombria del Benicadell. El recorregut va discorre per la serra del Benicadell, el Carrascot, el Castell de Carbonera, el pou d’Otos i tornada al poble.
El passat diumenge 18 de novembre, a les 9h del matí, un grup de senderistes es van donar cita a l’ajuntament de Benissoda per tal de realitzar la ruta de senderisme. El recorregut va discorre pel Baladrar, el Vall de la Salut, la Casa Clau d’Albaida, la Font del Patge, les Coves d’Arena, la Font de l’Olivera fins arribar al punt d’inici.
Dissabte 24 de novembre: Ontinyent
A les 9 del matí, des de l’ajuntament d’Ontinyent eixirem pel carrer major i accedirem al riu Clariano a l’altura del carrer del Delme, on podrem veure una bona panoràmica del carrer de la Cantereria, a la vora del riu. Baixarem a la llera des de la barbacana (antic barranc de Sant Jaume actualment encatufat). Per la llera travessarem el pont medieval, anomenat pont vell, circularem per sota del turó fortificat de la Vila i també per baix del pont de Santa Maria. Passarem per l’antiga fàbrica del Filaner, reconvertida actualment en taller d’un artista local, i seguirem per una senda fluvial fins al paratge del pont de la costa, confluència del barranc de Morera o barranc Gran amb el barranc del Clariano que ve des del Pou Clar. Des d’este punt i a través de l’assagador de la Font Freda, pujarem al pont del Salt del Bou i per les hortes de la foia de l’Assut arribarem al pou del Canyís. A continuació, seguint entre hortes aplegarem a l’espectacular paratge fluvial del pou de l’Olleta, i per la senda de la torre Torús arribem a la pineda de Galindo amb perspectives desconegudes del Pou Clar. Ja en el Pou Clar descobrirem els racons més íntims d’este emblemàtic indret. Ací mamprendrem el retorn a la ciutat. Passejant per la senda de l’Alba i pels fèrtils camps del Llombo, farem una visita a l’entrada de la galeria del pou del Salze, un antic minat per a la captació de l’aigua del pou Clar de més d’un Km de llargada. Seguirem per la sèquia vella i accedirem a la senda del Raboser. Des d’ací baixarem a la font de la Llúcia i de nou ens situarem a cota de riu, avançant ara pel Carril, antic camí d’accés a la fortificació de la Vila des de Castella, passant per les coves del Carril. Des d’ací ens endinsarem al Palau de la vila, estratègicament situat sobre el riu Clariano, on prendrem un refrigeri de comiat, calculant-se l’arribada entre les 12:30 i les 13:00. La longitud total és de 9 km i el temps aproximat és de 4 hores. Presenta una dificultat mitja, mereix la pena conèixer els paratges naturals que envolten el municipi.
Diumenge 25 de novembre: Quatretonda
A les 9h del matí, des de l’Ajuntament de Quatretonda realitzarem la ruta: Cova de la Figuera- Cova dels Covarxons. La ruta comença des del poliesportiu en direcció al camí agrícola, passant pel vell camp de futbol i l’ecoparc. Després ens endinsarem pel pou de Ramalero i el barranc de la Cova de la Figuera, on veurem la cova (abrig) de la Figuera. Continuarem pel sender fins arribar al punt més elevat i esmorzarem. Seguirem per un tram de la senda Ombria de Torrella, i enllaçarem al Barranc dels Covarxons, per tornar a Quatretonda per la parà de Marino, on podrem veure algunes de les capelletes (refugis), i finalment arribarem a Quatretonda. La longitud total és de 10 km i el temps aproximat és de 4 hores. Presenta una dificultat mitja, mereix la pena conèixer els paratges naturals que envolten el municipi.