30/05/2024 - 14:36
Més

  Naix «Per l’horta d’Ontinyent», un col·lectiu per la defensa i recuperació de l’horta i el patrimoni rural de la localitat

  Altres notícies

  Recentment s’ha constituït a Ontinyent un nou col·lectiu amb el nom de «Per l’horta d’Ontinyent». Format per llauradors locals i persones preocupades per la situació actual de l’horta històrica i de la resta de terreny agrícola del municipi, té com un dels seus objectius principals la protecció i recuperació d’aquests espais com a mitjà per a aconseguir una economia local més justa, realment sostenible i arrelada al territori.

  El col·lectiu ja s’ha presentat a les xarxes socials, on els darrers dies ha llançat el seu argumentari bàsic i els seus objectius generals. D’aquesta manera, les seues activitats i demandes podran seguir-se a partir d’ara a través dels seus perfils de Facebook (www.facebook.com/perlhortadontinyent), Twitter (www.twitter.com/Perlhorta_Onti) i Instagram (www.instagram.com/perlhortadontinyent).

  Des de «Per l’horta d’Ontinyent» entenen que el fort creixement urbanístic i industrial de la ciutat durant l’últim segle ha deixaten l’oblit una horta mil·lenària i un ofici, el de llaurador, que han sigut el sosteniment d’ontinyentins i ontinyentines durant generacions. En aquest sentit, consideren que no es poden continuar perdent les poques terres de regadiu que encara queden als voltants del nucli urbà. A més a més, si sumem a aquest fet el context econòmic mundial actual en el qual s’entrecreuen diverses crisis com la climàtica, la mediambiental, la sanitària, l’energètica o la de subministraments, des del col·lectiu advoquen per tornar a posar sobre la taula la recuperació d’unes terres i d’un sector econòmic que assegure un bé tan bàsic com és l’alimentació a tots els habitants del municipi.

  D’altra banda, defensen que cal posar en valor els nombrosos béns patrimonials que componen la xarxa històrica de regadiu (camps de cultiu, séquies, motes, partidors…), així com la resta del patrimoni rural ontinyentí, elements tots ells testimoni del passat, present i futur del municipi. Consideren també que s’aconseguirien enormes beneficis a escala mediambiental amb la recuperació i potenciació d’un sector agrícola sostenible, caracteritzat per un consum saludable i de proximitat.

  El col·lectiu ja prepara activitats dirigides als centres escolars i una jornada de presentació

  Per tal de posar en marxa els seus objectius com a col·lectiu, «Per l’horta d’Ontinyent» iniciarà pròximament una sèrie d’activitats dirigides als centres escolars i al públic en general.

  Per una banda, ja ha elaborat una primera proposta didàctica destinada als centres escolars del municipi, per tal que infants i adolescents puguen descobrir de primera mà, en sessions a l’aula i sobre el terreny, quina és la situació actual de l’horta d’Ontinyent i conéixer l’alt valor que aquesta guarda.

  Per altre costat, el col·lectiu està organitzant una jornada de presentació prevista per al pròxim mes de juny per tal de donar-se a conéixer a tota la ciutadania. La jornada, que s’anunciarà les pròximes setmanes, comptarà amb una programació variada d’activitats socials, artístiques i culturals i amb la participació de diverses entitats i associacions vinculades al sector agrícola i a la defensa del territori.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  La Conselleria d’Educació aprova les al·legacions d’Ontinyent per recuperar la zonificació escolar

  La Conselleria d’Educació ha acceptat les al·legacions per mantenir la zonificació escolar actual. Això permetrà seguir triant centres propers i facilitarà la mobilitat urbana.
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -