Les parts implicades consensuen una nova fulla de ruta que inclou redimensionar la planta de Llanera i generar un únic rebut que incloga recollida o tractament.
La Conselleria de Mediant Ambient, la Diputació de València i el Consorci de Residus que comprén les comarques de la Safor, la Vall d’Albaida, la Costera-Canal i el Valle de Ayora-Cofrentes, han acordat aquest matí redefinir la manera de gestionar el fem en estes comarques amb l’objectiu d’aconseguir el major grau de consens i acabar amb la polèmica que arrossega el Consorci de l’àrea de gestió 2 des de la seua creació.
De la reunió celebrada hui al despatx del Secretari Autonòmic, Julià Álvaro, el President de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i l’alcalde de Xàtiva i pròxim president del Consorci, Roger Cerdà, entre altres representants municipals, es després el desig de totes les parts implicades d’anar a un model “més sostenible i raonable” en la gestió del fem.
Aquest nou model passa per respectar el Pla de Minimització de la Vall d’Albaida, que gestionava fins el més d’agost del 2014 el fem de 34 municipis, el redimensionament de la planta de tractament i eliminació de residus prevista a Llanera de Ranes, i que existisca un únic rebut del fem a les 5 comarques. Es pretén acabar amb la duplicitat de rebuts, atès que fins ara el Consorci cobra el tractament i l’eliminació mentre que els ajuntaments cobren la recollida domiciliària generant certa confusió entre la ciutadania.
El Consorci de Residus, conegut per COR, gestiona des de l’1 de juliol de 2012 el fem de 93 municipis de cinc comarques. El conflicte que ara es tracta de desactivar ve donat per les aspiracions de la comarca de la Vall d’Albaida de continuar amb el Pla de Minimització de Residus, que donava servei als municipis de la comarca des de 1999 i que comprenia la gestió integral del fem des de la recollida fins l’eliminació, incloent la construcció d’una planta pròpia. Després d’una llarga batalla jurídica, la justícia va determinar que la valorització i l’eliminació del fem de tots els municipis de la Vall d’Albaida corresponia al COR, un servei que es presta pel Consorci a esta comarca des de l’agost de 2014.
Malgrat tot, els ajuntaments i la ciutadania de la Vall d’Albaida han continuat reivindicant una gestió autònoma dels seus residus, extrem que ara serà possible, una vegada s’ha produït un canvi de color polític a las distintes institucions representades al COR, on la Generalitat té el 25% dels vots de l’assemblea, la Diputació el 15% i els ajuntaments representen el 60% L’assemblea del COR, on s’elegirà al nou president, càrrec que recaurà en l’Alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, està convocada per aquest dijous a Xàtiva.