La Generalitat exposa als alcaldes de la Vall d’Albaida el futur de l’estructura agrícola valencià

0

Francisco Rodríguez Mulero, secretari autonòmic d´Agricultura i Desenvolupament Rural i Director de l’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària i Roger Llanes, director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat Valenciana, van exposar ahir als alcaldes de la Vall d’Albaida les línies mestre de l’avantprojecte de llei d’estructures agràries. Davant l’actual situació del camp, caracteritzat pel minifundisme, la parcel·lació excessiva i l’envelliment dels propietaris de la terra –la mitjana d’edat és de 62 anys-, la llei d’estructures agràries preveu, mitjançant incentius, facilitar la concentració de terres, recuperar per al cultiu el 30% que estan abandonades, millorar la formació i professionalització dels treballadors dels llauradors. Com assenyala Rodríguez Mulero «l’objectiu és ser viables en el futur, posar l’agricultura a l’altura del segle XXI i que es convertisca en un sector atractiu per als joves i les dones». Una llei que compta amb el consens dels agents socials implicats: sindicats, cooperatives, distribuïdors o col·legis professionals.

Llanes, per la seua banda, va recordar que la valenciana és l’única comunitat autònoma que no havia actuat ni s’havia pres seriosament el problema de l’excessiva parcel·lació, minifundisme i envelliment que provoquen la baixa rendibilitat de les explotacions. La norma preveu beneficis fiscals i bonificacions per a fomentar la unitat de la terra en la seua transmissió patrimonial; la creació de l’agent dinamitzador; el cultiu, explotació i gestió comuna mitjançant la figura de la xarxa de terres; així com les actuacions en infraestructures hídriques, de comunicació i en matèria d’energies renovables. «És una llei molt potent d’efectes immediats i duradors davant problemes que s’arrosseguen històricament», assegura el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca. La llei preveu l’obligació de mantenir els terrenys en condicions, així com els arrendaments forçosos «sense cap ànim requisitori o sancionador, sinó per tal de fer-los funcionar» assegura Llanes.

Rodríguez Mulero i Llanes van poder visitar pel matí la cooperativa COFRUDECA, així com els camps de regadiu d’Alfarrasí i Montaverner acompanyats, entre d’altres, pel conseller de Medi Ambient, Diego Ibàñez, el de Cultura, Fede Vidal o el d’Agricultura, Josep Estornell, que va actuar d’amfitrió durant la reunió amb alcaldes. Tots van coincidir en la importància del sector agrícola per a la Vall d’Albaida, així com les possibilitats de recuperar i crear ocupació. Alhora, Rodríguez Mulero va lloar la iniciativa de molts municipis de la comarca en apostar pel cooperativisme o els bancs de terres assegurant que la nova llei d’estructures agràries donarà continuïtat i totes les garanties a les polítiques encetades en eixa direcció.

Font: Mancomunitat de la Vall d’Albaida