Una xerrada inclosa en la campanya #StopAlFoc, organitzada per la Generalitat Valenciana i el Servei d’Emergències 112 amb la col•laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent, formarà a la ciutadania sobre com evitar els incendis forestals. La xerrada tindrà lloc dijous que ve 7 de setembre a les 19:00 en l’Agència de Lectura de Sant Rafael-UNED, i va especialment dirigida als veïns del disseminat en les almenys 9 urbanitzacions compactes en contacte amb sòl forestal que existeixen en el municipi.
Per açò, aquesta xerrada servirà per a informar als veïns d’aquestes urbanitzacions com evitar que el seu habitatge siga l’origen d’un incendi o, per contra, que aquest es convertisca en combustible si es troba en el recorregut del foc. Alguns dels consells dels quals es parlaran en la trobada serà la importància d’evitar acumulacions de restes combustibles com a llenya o de jardineria; tenir els arbres propers a l’habitatge adequadament podats; evitar barreres de vegetació inflamables; o condicionar vies d’accés a l’habitatge perquè els vehicles d’extinció puguen acostar-se.
Un altre dels punts que es destacarà en la reunió serà la necessitat de crear un pla d’autoprotecció per a les instal•lacions, edificacions o conjunts d’habitatges situats en una zona d’interfície urbana-forestal. Aquest pla analitzarà els riscos que afecten a la zona i establirà les mesures per a prevenir, detectar i actuar en cas d’incendi forestal. L’elaboració i implementació d’aquest pla d’autoprotecció garantirà la seguretat de persones, béns, propietats i recursos naturals.
Des del passat mes d’abril, el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ontinyent està treballant en un Pla Local de Prevenció d’Incendis. En una primera fase, s’ha elaborat un informe en el qual s’explica que el 52’5% de la superfície del terme municipal és sòl forestal i la interfície urbà-forestal és molt elevada, ja que el 81% del sòl forestal aquesta en contacte amb explotacions agrícoles i el 30% de la superfície és mosaic agroforestal, la qual cosa suposa un dels principals punts d’atenció a tenir en compte en el pla.
El Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals d’Ontinyent tindrà una vigència de 10 anys (amb una revisió als 5), s’emmarcarà en el pla global de la demarcació forestal de Xàtiva, i tindrà en compte les especificacions del Pla d’Ús Públic del Paratge Natural Municipal d’Ontinyent en el qual s’està treballant de manera paral•lela.
La regidora de Sostenibilitat, Patricia Folgueras, animava a la ciutadania a acudir el pròxim dijous 7 de setembre a les 19:00 hores a aquesta xerrada i recordava que “la protecció del mitjà natural és una responsabilitat compartida i per açò és necessari la col•laboració de tots i totes”.
Font: Ajuntament d’Ontinyent