La Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, amb la col·laboració dels municipis i dels centres excursionistes de la comarca, han organitzat, per sèptim any consecutiu, el programa de Senderisme a la Vall d’Albaida 2014. Aquesta iniciativa turística mediambiental té com a escenari les serres que envolten la comarca. L’objectiu principal del programa de senderisme es donar a conèixer els nombrosos recursos ecològics, naturals, botànics i patrimonials, així com, els espais singulars i zones naturals protegides que rodegen la Vall. Mitjançant aquest projecte la Mancomunitat vol oferir un turisme natural, ecològic i sostenible.
El president de la Mancomunitat, Juan A. Puchades Arce, ha manifestat “amb el municipi de El Palomar i Montitxelvo tanquem el mes de novembre”, ha continuat: “durant els tres mesos de programa, setembre, octubre i novembre s’han realitzat 19 rutes de senderisme, però encara queden les 4 ultimes rutes per al mes de desembre”. El president ha mostrat satisfacció per l’alta participació i ha indicant:“han participat fins al moment més de 1230 senderistes, procedents de tots els racons de la nostra geografia, destacant la Vall d’Albaida, La Safor, La Costera i La Ribera com a principals procedències dels senderistes”.
El passat dissabte 22 de novembre, es van reunir a l’ajuntament de la Pobla del Duc ,70 senderistes amb la finalitat de realitzar la ruta guiada dels refugis militars antiaeris de la guerra civil espanyola. La ruta fou guiada per l’historiador local Antonio Calzado, un gran professional i coneixedor de la història bèl·lica espanyola. La visita va consistir en l’explicació detallada els dos refugis antiaeris Refugi Pla de Micena i la Casa Alta construïts en el 1938 i que formaven part del patrimoni bèl·lic.
El passat diumenge 23 de novembre es van reunir a l’ajuntament d’Atzeneta d’Albaida, 115 participants amb l’objectiu de realitzar la volta al terme i arbres monumentals. La ruta es va iniciar al Museu de les Artesanies, després van continuar a través del Passeig de vianants de la Sèquia el Port en direcció al camí del Teular, Molí Porta, El Pansat, Les Clotes i des d’ahi cap a El Palomar per a arribar fins el Monument commemoratiu dels 200 anys de la Batalla del Raboser. Finalment van continuar pel camí Bèlgida fins Atzeneta. La ruta va finalitzar amb una degustació oferida per l’ajuntament d’Atzeneta d’Albaida.
Dissabte 29 de novembre: El Palomar
A les 9:00h del matí des del l’ajuntament d’El Palomar realitzarem la ruta El Palomar- Castell de Carrícola. Agafarem els camins del voltant de la localitat, en direcció cap a Carrícola, des d’on pujarem fins al Castell, on tindrà lloc l’esmorzar (l’ajuntament aportarà la beguda) i finalment realitzarem el camí de tornada fins al punt d’inici. La longitud total és de 5 km i el temps aproximat és de 4 hores. Presenta una dificultat mitja i mereix la pena descobrir tota tot el patrimoni etnològic dels nostres avantpassats.
Diumenge 30 de novembre: Montitxelvo
A les 9:00h del matí des del l’ajuntament de Montitxelvo realitzarem la ruta pel paratge natural de les Penyes Albes (PR-CV 390). Es tracta d’un itinerari circular que pot començar des del municipi de Terrateig i/o Montitxelvo, en aquesta ocasió comencem la ruta des de l’ajuntament de Montitxelvo cap l’àrea recreativa de Micairent i des d’ahí cap a la pista forestal de les Revoltes. Seguint la ruta arribarem fins al refugi forestal de la Planissa i al corral Blanc. Es tracta d’una baixada en zig-zag que salva un desnivell de 150 m. Continuarem el nostre camí des del corral Blanc fins a l’àrea recreativa del molí de Micairent i des d’ahí al punt d’inici. La longitud total és de 8 km i el temps aproximat és de 3h 30 min. Presenta una dificultat mitja i mereix la pena descobrir tot el paisatge mediambiental que envolta al municipi.