L’adob procedeix de la recollida separada de la matèria orgànica i la seua combinació amb les restes dels treballs de silvicultura de prevenció d’incendis forestals
Exemplificar l’economia circular. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Bocairent mitjançant el Departament de Medi ambient està posant a disposició del veïnat més de 100 quilograms de compost arran de la commemoració del Dia internacional del reciclatge, el 17 de maig passat, amb la col•laboració del Consorci de residus V5 (COR).
L’adob procedeix de la combinació de la matèria orgànica de les famílies adherides al projecte de compostatge comunitari del barri medieval i de la urbanització de la Canaleta-el Regadiu amb les restes procedents dels treballs de silvicultura de prevenció d’incendis forestals. D’aquesta forma, “els beneficis obtinguts són múltiples”, segons el regidor de Medi ambient, José M. Beneyto, “ja que aquesta fracció dels residus domèstics –ben separada com fa el nostre veïnat– permet que, en compte de traslladar-la per al seu dipòsit en un abocador i encarir el rebut del tractament, genere un nou producte perfectament aprofitable en plantes d’exterior, jardineria i agricultura”; de fet, el compost aconseguit aporta elements essencials per a recuperar la vigorositat del sòl.
La conversió de la matèria orgànica en adob es realitza en l’entorn del barri medieval “amb la qual cosa també s’eviten emissions de CO2 en desplaçament innecessaris” mitjançant un procés senzill que sols requereix de tasques de volteig i del control a càrrec del tècnic municipal de Medi ambient, Joan Risueño, amb el suport del COR i de la Universitat Miguel Hernández. A més, aquesta transformació no produeix olors ni molèsties en l’entorn gràcies a l’ús d’estructurant que evita l’augment descontrol•lat de la humitat.
Finalment, les restes de triturat emprades amb aquesta funció procedeixen del treball de les brigades que operen en l’àmbit del parc natural de la serra de Mariola executant el Pla local de prevenció d’incendis. Per tant, s’arrodoneix el cercle ja que allò extret retorna al paisatge de Bocairent en forma de compost que genera nova vida.