139 dones han fet ús durant l’últim any del servei d’assessorament jurídic per a dones víctimes de violència de gènere de l’Ajuntament
Un curs de defensa personal per a dones, un videofòrum o una campanya de sensibilització contra la violència de gènere, són algunes de les activitats que tindran lloc els propers dies a Ontinyent dins de la Setmana Contra la Violència de Gènere que organitza l’Ajuntament d’Ontinyent.
La regidora d’Igualtat Virtudes González, juntament amb la tècnica d’Infodona, Neus Rubio, i el coordinador de l’àrea de Benestar Social, Miguel Colorado, han donat detalls no sols d’estes activitats, sinò també de la tasca que es du a terme al llarg de l’any des del consistori per fer front a esta lacra social. Virtudes González manifestava que “com no podia ser d’altra manera, l’Ajuntament d’Ontinyent i en el seu nom la regidoria de Igualtat , vol participar activament en promoure i concienciar a la població d’Ontinyent sobre la necessitat de seguir treballant i lluitant per l’eliminació de la violència contra la dona”.
Segons explicava la regidora, el 24 de novembre, vespra del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona, hi haurà a les 17:00 un videoforum en el centre cultural caixa Ontinyent en el que es vorà i es farà un posterior debat de la pel·lícula: “No estás sola , Sara” que conta la història d’una dona maltractada que després de setmanes de teràpia aconsegueix per fi superar el malson.
A més a més, des del dia 26 de novembre i fins el 17 de desembre, de 10:30 a 13:00, la Policia Local d’Ontinyent impartirà al Poliesportiu Municipal un curs de defensa personal per a dones, que constarà d’una part teòrica i una part pràctica. La inscripció al curs es farà des de dilluns 21 de novembre al centre Infodona de 10 a 14 hores, amb un cost simbòlic de dos euros, donant-se les places per ordre d’inscripció fins que s’acaben. Per altra banda, també per a concienciar la població d’Ontinyent al voltant d’esta problemàtica, es farà una campanya de sensibilització per la qual es posaran cartells amb el lema “Ontinyent contra la violència”.
Neus Rubio, agent de Igualtat del Centre Infodona d’Ontinyent exposava que al llarg de l’últim any (de novembre de 2010 a novembre de 2011) 139 dones han fet ús del servei d’assessorament jurídic de l’Ajuntament per a dones víctimes de violència de gènere, “tot i que totes elles no es poden qualificar com a víctimes, perquè moltes d’elles es divorcien però no denuncien”, explica. Segons Rubio, al Centre Infodona s’han atès de gener a octubre de 2011 centenars de dones, de les quals 31 han estat víctimes amb ordre d’allunyament de l’agressor i sentència en ferm.
Altres tasques que s’estan realitzant són l’actualització del protocol d’actuació municipal contra la violència de gènere, o l’ajuda per a la inserció laboral de les víctimes, comptant-se als últims anys amb les ajudes del pla integral d’ocupació per a dones víctimes de violència de genere, que permet donar ocupació a estes dones. També es presta atenció psicològica a les víctimes de violència de gènere i els seus fills.
Segons explicava el Coordinador de Benestar Social, Miguel Colorado, “per a lluitar contra esta problemàtica cal fer un esforç complementari entre la regidoria d’igualtat i els serveis socials comunitaris, perquè no s’ha de perdre de vista factors com la feminització de la pobresa”.
Colorado recordava que dins dels serveis socials generals, s’actua des de diversos aspectes, que inclouen el servei de teleassistència, pel qual les dones compten amb un localitzador GPS amb el qual es pot donar avis als serveis de seguretat, un servei al qual hi ha actualment 14 dones d’altra a Ontinyent. També es disposa de les vivendes de suport, les ajudes de primera necessitat, o la RAI (Renta Activa d’Inserció) que es tramita al SERVEF per a dones que no tenen ingressos econòmics, i que es pot donar durant 3 anys en períodes de 11 mesos.
Colorado exposava que “la dona maltractada no pertany a una determinada classe social, s’hem trobat amb casos de tot tipus”, i recordava a les dones que patisquen estes agressions que es poden posar en contacte amb el telèfon 016, i que “han d’estar sabedores que les seues dades es van a tractar sempre amb la màxima confidencialitat”.
La regidora d’Igualtat remarcava que “no podem quedar impassibles davant d’una situació que atenta plenament contra la vida i la integritat de la dona per la seua condició femenina, per tot açò es necessari un esforç conjunt entre les distintes institucions, administracions i la pròpia societat civil. Com a Regidora em compromet en continuar treballant per estes dones actualitzant protocols i fent tots els esforços necessaris per previndre i combatre aquest problema”, concloïa Virtudes González.