Ontinyent fa una crida a la pau entre cultures amb la recuperació del musical “Balansiyyà”

“Un cant per la pau, el desig de tots, la responsabilitat de tots”. Així definia el compositor José Rafael Pascual Vilaplana ebalansiyyà-1l musical “Balansiyyà”, una superproducció ambientada en la ciutat de València durant la reconquesta, que va ser posada en escena a ciutats com Madrid o Rabat abans de ser suspès en 2006 a Tel Aviv pel conflicte del Líbano, i que serà representada el proper mes d’octubre al Teatre Echegaray d’Ontinyent de la ma de la Societat Unió Artística Musical.

La recuperació de l’obra, que ha estat adaptada per a presentar-se en format de concert a Ontinyent, era presentada aquest matí en una roda de premsa a la qual acudien l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez; el Regidor de Cultura, José Antonio Calabuig Oviedo; el Compositor i Director de l’espectacle, José Rafael Pascual-Vilaplana; el President de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent, José Ureña; i el Director de la banda de música de la Societat, José Francisco Mira. A l’acte, Jorge Rodríguez, destacava que “fer una crida a la pau i l’enteniment entre cultures, a que la gent parle i arribe a acords que no acaben en guerres, és molt positiu. Fer-ho a més recuperant a Ontinyent un espectacle de la qualitat d’aquest, és un doble motiu de goig”.

L’espectacle, que en oritge va comptar amb un pressupost de 2’5 milions d’euros i 20 tones de decorats, ha estat adaptat a format de concert, comptant amb la intervenció d’un narrador que permetrà dur el fil conductor d’una trama que es redueix en una hora respecte de les dues hores i mitja originals. Entre els artistes participants a Ontinyent estaran actors com Tessa Bodí (Operación Triunfo); Sergi Albert (El Rey León); Pedro Pomares (Los Miserables) o Eduard Costa (Watson & Sherlock); amb els cors de la Coral Discantus i la música de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent.

El President de la Societat, José Ureña, qualificava de “un honor” per a l’entitat interpretar esta versió de l’obra, incidint en què “serà un espectacle molt atractiu” i explicant que per a fer front als elevats costos es faran dues representacions: Dissabte a les 19:30 hores al Teatre Echegaray d’Ontinyent, i diumenge també de vesprada al municipi alacantí d’Ibi.

José Rafael Pascual-Vilaplana explicava que “Balansiyyà” va ser un projecte d’una productora valenciana que en 2001 volia crear un espectacle al voltant de la figura del rei Jaume I, escrivint un mínim guió que es va encarregar ampliar a l’escriptor argentí Carlos Veiga, especialista en musicals. Aquest va embastar el guió d’una història èpica-romàntica ambientada en el setge del regne musulmà de Balansiyya (l’actual València) que va ser un exemple de convivència en l’època, en aconseguir un regne musulmà en què convivien jueus i musulmans per les tropes cristianes de Jaume I. En buscar música per al projecte va trobar un recopilatori de José Rafael Pascual Vilaplana, al qual va telefonar per oferir-li col·laborar al projecte: “el treball va durar tres anys i va involucrar assessors històrics i lingüístics, ja que tot i que la història és ficticia, els personatges son reals, i es van voler cuidar al màxim els detalls del guió”, explicava.

El Regidor de Cultura, José Antonio Calabuig Oviedo, mostrava la seua satisfacció “perquè Ontinyent aculla un musical com aquest, que es mereix que el públic ompliga de gom a gom el Teatre Echegaray perquè la ocasió s’ho mereix”. En aquest sentit, Jorge Rodríguez destacava que “una de les principals actuacions que pot fer la ciutat per eixir endavant és convertir-se en un referent a la comarca i a la província, i una de les millors maneres de fer-ho és apostar per la cultura amb esdeveniments com aquest, que ens diferencien d’altres ciutats, i que en esta ocasió a més ens aporta un missatge tan valuós com un crit a la pau i a estar cada vegada més units”, concloïa l’Alcalde d’Ontinyent.

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TVDigitalOntinyent

TVDigitalOntinyent
Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials. Lesnoticies d'Ontinyent a Televisió Digital Ontinyent

També pot interessar-te

COEVAL convoca un webinar sobre sobre les claus per a enfortir a les empreses davant la crisi del COVID-19

El webinar que serà en línia i tindrà un enfocament molt pràctic se celebrarà el …