“Reg de Viverets i del Pou Clar” és el nom del mapa hidrològic i toponímic de sèquies i braçals del terme d’Ontinyent i part del d’Agullent que es presentava ahir al Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament ontinyentí. Es tracta d’una iniciativa encetada per la Comunitat de Regants amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent, en la que ha participat entre altres el grup Estepa del Departament de Geografia de la Universitat de València. Representants de totes estes entitats participaven en una presentació a la qual el regidor d’Agricultura, Fran Quesada, destacava que aquest document “va en la línia empresa des de la regidoria de treballar per recuperar l’horta i els productes de proximitat, i en aquest cas posar en valor el nostre patrimoni associat amb l’horta”, assenyalava.
Els autors del treball han estat Agustí Feliu, Moisés Llopis, Leandre Santonja i David Gironés, qui manifestava que aquest mapa “és un homenatge a l’horta ontinyentina, que ara per ara està en un moment difícil, i sobretot a les generacions anteriors, un treball que recopila dades, imatges i explicacions del mes important dels sistemes de reg muntanya valencians”. Gironés, que apuntava que “el sistema hídric de l’horta va estar clau per a que Ontinyent puguera desenvolupar després la seua capacitat industrial”, tenia especials paraules de reconeixement pel desaparegut Batiste Revert, “l’últim sequier històric, sense el qual no hauriem pogut fer aquesta feina, i amb la mort del qual hem perdut una tradició oral de segles”.
Agustí Feliu, del grup d’investigació Estepa de la UV, explicava que el treball “dona continuitat a una tasca que vam encetar fa 15 anys a Ontinyent”, exposant que la tasca feta pel seu grup ha inclòs el recorregut a peu per les sèquies fent fotos, valoracions i entrevistant-se amb els llauradors: “el resultat és un plànol molt asequible visualment per a la població”, manifestava. Altre dels autors, Leandre Santonja, ha estat el responsable de la translació digital d’aquest treball, accesible a través de Google amb un mapa en tres capes: una sobre el sistema funcional, altra sobre els elements hidràulics i una tercera sobre els elements històrics, tot acompanyat de descripcions i fotos.
El Sequier Major, Miquel Ferri, manifestava per la seua banda que “la Comunitat de Regants està molt agraïda, es constata quina és la realitat de les sèquies de l’horta tradicional d’Ontinyent, i dona un coneixement molt ampli d’aquesta realitat que ha estat determinat a la nostra historia com a poble”, concloïa.