50 imatges mostren l’activitat de la “Legió Còndor” en 1938 a 4 localitats de l’Alt Maestrat

El museu MAOVA d’Ontinyent acull des d’ahir dimecres i fins el proper 28 d’octubre l’exposició “Experiments de la Legió Còndor a l’Alt Maestrat 1938”. Es tracta d’una mostra formada per 16 panells amb fotografies i és el resultat de la investigació realitzada pel Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del segle XX de Benassal, una de les 4 localitats (junt a Ares, Albocàsser i Vilar de Canes) que van patir els experiments nazis amb bombes de 500 kgs i avions Junkers 87 “Stuka”, que serien claus en la 2ª Guerra Mundial.

Els panells recopilen més de cincuanta fotografies i altres documents, material inèdit que està dipositat en l’arxiu militar de Friburg: el Bundesarchiv-Militärarchiv. El material formava part d’un informe anomenat “Imatges dels efectes de les bombes de 500 kg en els pobles d’Albocàsser, Ares, Benassal i Vilar de Canes”, de 67 pàgines amb 66 fotografies de les quatre poblacions, en què hi ha fotografies aèries anteriors als bombardeigs, i com la Legió Còndor fixa els objectius per al llançament de les bombes; panoràmiques aèries de la destrucció i les destrosses que es realitzaren. Amb aquest informe es confirma la hipòtesi que els bombardeigs respongueren, principalment, a la intenció d’experimentar amb el nou avió de bombardeig en caiguda lliure Junkers 87A.

El regidor de Cultura, José Antonio Calabuig Oviedo, explicava que l’exposició “ens mostra els horrors que va sembrar la Legió Còndor en aquestes poblacions de la comarca de l’Alt Maestrat. A Benassal van morir 15 persones, 3 a Vilar de Canes, i almenys 10 a Albocàsser. El nazisme és una pàgina negra a la història de la humanitat que no devem d’oblidar per a que no es torne a repetir. Eixa és la raó de ser d’esta exposició d’impactants documents gràfics que animem a tothom a visitar”, destacava. L’exposició romandrà oberta al Museu MAOVA de dimarts a dissabte, de 18:00 a 21:00 hores, fins el proper 28 de novembre.