22/05/2024 - 6:26
Més

  Nova sala d’exposicions al Palau de la Vila dedicada als Gegants i Cabets d’Ontinyent

  Altres notícies

  Figures amb quasi 70 d’història podran ser visitades des d’aquest divendres al Palau de La Vila

  Les històriques figures dels Gegants i Cabets d’Ontinyent estrenaran aquest divendres la seua nova sala d’exposicions a l’emblemàtic Palau de La Vila de la ciutat. Després d’haver estat durant anys emmagatzemats a un local del Carrer Francisco CABETSCerdà, i posteriorment al propi Palau de La Vila, el Govern d’Ontinyent ha habilitat un espai expositiu propi en aquest edifici, on turistes i visitants podran contemplar les figures perfectament vestides i exposades. Aquest espai serà inaugurat a les 20:00 hores en un acte que estarà presidit per l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i al qual es comptarà amb la presència dels membres de l’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent, que tenen cura i fan ús d’estes figures de propietat municipal, moltes de les quals tenen quasi 70 anys d’història.

  En concret, 8 dels 9 cabets, que representen figures de dibuixos animats i del cinema americà dels anys 1930 i 1940, foren construïts per Manuel Martínez Oviedo, el “Ninero” en 1946, sent reconstruïts a partir dels originals en 1992 per Jordi Arrue, qui va crear eixe mateix any la figura del nové cabet ontinyentí, “Manduca”. Quant als 6 gegants, que representen les tres cultures que convisqueren a Ontinyent durant l’Edat Mitjana (moros, cristians i jueus), els que s’exposaran son les figures creades entre 1992 i 2006 també per Jordi Arrué, prenent com a referència els construïts a la dècada dels 40 del segle passat per Carles Tormo, “Carlets”, dos cossos originals de les quals es conserven i també seran exposats.

  Tant els gegants, que estaran a la planta baixa del Palau, com els cabets, que s’exposaran a un altet annex adaptat a persones de mobilitat reduïda (ubicat entre la planta baixa i la primera planta), comptaran amb una sèrie de pannells informatius en castellà i valencià, als quals s’expliquen diversos detalls de cada figura. La sala d’exposicions romandrà oberta al mateix horari de l’Oficina de Turisme, i està previst que s’organitzen visites escolars organitzades comptant amb la col·laboració de l’Associació de Gegants i Cabets, que explicaran detalls al voltant de les figures i de la tradició “gegantera” a la ciutat, que es remunta al segle XVII.

  Des del Govern d’Ontinyent s’ha destacat que amb aquesta actuació s’amplia el ventall d’usos i serveis de que s’està dotant l’edifici del Palau als últims temps per tal de dinamitzar-lo i potenciar el seu ús i aprofitament. En aquest sentit, cal recordar que a més d’aquesta nova sala expositiva al Palau està l’Oficina de Turisme, en una de les sales es troben exposats elements del Museu del Tèxtil, i l’última planta acull el saló de plenaris municipal, a més d’estar estudiant-se nous usos per aquest edifici d’origen datat al segle XIII.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Fede Vidal reafirma el compromís del PSPV-PSOE amb el progrés social i econòmic de la Vall d’Albaida

  El PSPV-PSOE de la Vall d'Albaida ha celebrat recentment el seu Comité Comarcal a Bèlgida, un esdeveniment clau per...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -