Un total de 18 anys d’experiència han servit perquè el Pla de Prevenció contra les Drogodependències i altres Trastorns Addictius, que s’ha presentat este matí en la Mancomunitat, afine les estratègies amb tres objectius clars: prevenir el consum, retardar l’edat d’inici i minimitzar els efectes, com ha assenyalat la consellera de Sanitat de la Mancomunitat, Cèlia Juan. Tres objectius clars què s’han de treballar des de tres àmbits: l’escolar, el familiar i el comunitari. El president, Vicent Gomar, ha incidit en que la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives, redactora i executora del pla, «és un servei que demostra la utilitat de la Mancomunitat i permet que tots els pobles, de la grandària que siguen, compten amb l’instrument necessari per a afrontar una problemàtica tan sensible».
I les qüestions de sensibilitat són les més preocupants, com per exemple, la tolerància social existent cap al consum d’alcohol en edats cada vegada més prematures: als 13 segons les dades de l’última enquesta realitzada. Es tracta de consums molt ocasionals, però de grans quantitats amb l’objectiu d’aconseguir efectes immediats. Per això, als tècnics de la UPCCA els preocupa més l’actitud cap consum que les pròpies quantitats, perquè «l’actitud és un predictor del consum futur» com ha assenyalat Loreto Belda. «Hem de trencar amb les falses normalitats que són les que possibiliten actituds tolerants cap als consums excessius de substàncies addictives fins i tot en menors» i assenyala, per exemple, que «contra la falsa sensació que tenen els estudiants de secundària que la majoria fuma cànnabis, les enquestes demostren que són sols un 11% i, per tant, el que consumeix és la rara avis i no al contrari». De fet, el seu consum ha baixat, com també el tabac, on es produeix la circumstància que quasi el 90% de fumadors de tabac ho són també de cànnabis. Com recomana Belda «és convenient que els pares planten les orelles si els fills fumen tabac».
En tot cas, el principal problema és l’alcohol. De fet, la tolerància social cap al seu consum provoca una distorsió en el nombre d’atencions individualitzades de la UPPCA, la gran majoria a causa del cànnabis i, a partir dels 30, de la cocaïna. «En canvi, el problema més greu que detecten les enquestes, l’alcohol, és una qüestió minoritària ja que es considera el seu consum com una cosa normal» i adverteix, finalment que «tots els consumidors et diran que controlen, que passar-se’n és consumir una quantitat més elevada que la seua». Per a trencar amb la normalitat, el pla de prevenció aposta un paquet d’actuacions, concretes i avaluables, a desenvolupar en els centres escolars per a aconseguir que, quan s’acabe l’educació obligatòria, tots els alumnes de la Vall d’Albaida hagen rebut, almenys, 3 activitats sobre el tema.
De fet, en 2015 van ser més de 5.600 els escolars de la Vall d’Albaida que van participar en les diferents activitats organitzades per la UPCCA: 2.300 de secundària, 1.200 en el taller de teatre, 900 en el programa Cinema i educació en valors i altres 900 en les xarrades per a alumnes de sisé de primària. A les xifres s’han de sumar els més de 3.800 escolars potencials a càrrec dels 181 professors que han rebut 29 sessions de formació per a dotar-los de materials i estratègies per a la prevenció de drogodependències.
Pel que a fa les intervencions directes, és a dir, les sessions d’atenció individualitzada, 4 de cada 5 casos es devien al consum de cànnabis, la majoria entre els 14 i els 18 anys. La cocaïna va suposar 1 de cada 10 atencions amb consumidors d’entre els 30 i els 40 anys i, la tercera atenció més freqüent, van ser a causa dels videojocs amb edats compreses entre els 14 i els 16 anys. En total, els tècnics de la Mancomunitat van dedicat 275 hores a estes atencions personalitzades arribades des dels centres educatius, els serveis socials o les demandes familiars i en els casos q s’ha considerat s’ha fet la derivació oportuna.