Families usuàries dels centres de discapacitats reclamaràn en contra del copagament

0

L’Ajuntament d’Ontinyent ajudarà a les famílies usuàries del Centre Ocupacional “José Antonio Bodoque”, i del Centre de Dia Caixa Ontinyent davant el copagament que vol imposar el Consell als 105 usuaris d’estes instal•lacions de caràcter comarcal. A tal efecte s’ha habilitat un servei especial d’atenció als afectats a la ciutat i es facilitarà el desplaçament al lliurament massiu de reclamacions organitzat el 8 de gener a València, dos dies abans de la finalització del termini de 30 dies naturals que se’ls ha donat per presentar estes reclamacions.

discapacitats-8576El Regidor de Política Social, Manuel Ruiz, ha expressat la gran preocupació de l’Ajuntament d’Ontinyent després de la notificació a les famílies dels usuaris, persones en molts casos amb el més alt nivell de discapacitat, de que hauran de pagar unes quantitats que en molts casos supera el 80% del cost estimat de les places que ocupen als centres. Ruiz explicava que la proposta de la Conselleria “travessa una línia roja, perquè els usuaris d’estos centres no els utilitzen per capritx, sinó per necessitats greus”, manifestava.

Des del Centre de Dia de Discapacitats, Susi Torró assenyalava que els seus 25 usuaris “són tots discapacitats profunds i severs, que requereixen de serveis especialitzats de fisioteràpia, estimulació i oci que no són un luxe per a ells, sinó una necessitat”. Des del Centre Ocupacional, Susi Torró explicava haver tingut accés a la majoria de les resolucions remeses per la Conselleria a les famílies, “uns preus que superen en molts casos el 80% de la quantitat en que la pròpia Conselleria estimava en 2012 el cost de la plaça”, assenyalava.

El tècnic municipal de Benestar Social, Miguel Colorado, explicava que davant els defectes tècnics i incongruències d’estes resolucions, s’ha articulat a través de la Coordinadora de Centres de Discapacitats COPAVA un recurs per a que les famílies dels usuaris el puguen presentar davant la Secretaria Autonòmica d’Atenció a la Dependència, al qual es demana la revocació de la resolució de la Conselleria i la suspensió immediata del copagament que es vol forçar amb data d’1 de gener de 2014. Així mateix, des de l’Ajuntament s’ha disposat un servei d’atenció als afectats residents a Ontinyent dijous i divendres de 9:00 a 12:00 hores; s’han realitzat tasques de coordinació amb els treballadors socials de la comarca; i s’afavorirà el desplaçament el proper 8 de gener per tal de fer un lliurament massiu de reclamacions davant la Conselleria dos dies abans d’esgotar-se el termini establert.

Cal recordar que estos dos centres van estar 5 anys (des de 2009 a 2012) amb la subvenció congelada, i que a més a més al cas del Centre Ocupacional, l’Ajuntament ja estava fent front anualment a un dèficit de més de 100.000 euros per la prestació del servei. En 2013 s’ha efectuat una retallada de 55.082,87 euros a l’aportació al manteniment i sosteniment del Centre Ocupacional, i de 27.786,53 euros a la destinada al Centre de Dia, generant un dèficit de partida de més de 83.000 euros al pressupost municipal d’Ontinyent.

En aquest sentit, Manuel Ruiz assenyalava que “les prioritats per a l’Ajuntament en aquest moment passen per la cobertura social, com demostra per exemple l’augment de 150.000 a 250.000 euros de les ajudes de primera necessitat, però la pregunta és fins a quan podrem aguantar estes retallades, perquè pot haver un moment en el que siga insostenible seguir així”. Per abordar la situació, responsables municipals s’han reunit amb representants de la Mancomunitat i dels ajuntaments amb usuaris, unes reunions que van a prorrogar-se per tractar de buscar solucions que pugueren evitar l’establiment d’una ordenança fiscal reguladora municipal que es presenta com l’única via per recaptar aquest copagament.

El regidor assenyalava per últim que “esta situació posa en greu perill la continuïtat dels propis centres, perquè si els familiars optaren per traure als usuaris dels centres, el cost seria el mateix amb menys ocupació, el que serviria a la Conselleria per a reduir les subvencions encara més i acabar condemnant a quedar desemparades i als 24 treballadors d’estos centres a l’atur”, concloïa.

Publicitat