29/02/2024 - 0:04
Més

  El COR impulsa un pla d’eradicació d’abocadors incontrolats per als municipis consorciats

  Altres notícies

  El Consorci de Residus V5 ha elaborat un pla d’eradicació d’abocadors incontrolats –per als municipis que ho necessiten– de les comarques de la Safor, la Vall d’Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés i la Vall d’Aiora. Diferents alcaldes han denunciat l’existència d’espais on es llancen els residus de manera il·legal i que seria de gran ajuda que el COR utilitzara la seua capacitat operativa i financera per pal·liar el problema. L’assemblea, amb la presidència de l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, i que s’ha celebrat avui en un clima d’absoluta tranquil·litat a la Casa de Cultura de Xàtiva, també ha servit per a aprovar el pressupost per al 2017 que permetrà limitar la despesa econòmica i augmentar la transparència, així com tirar endavant el projecte d’ecoparcs fixes i ecoparcs mòbils.

  Roger Cerdà ha informat Pla d’Eradicació d’Abocadors Incontrolats naix a petició de molts alcaldes que tenen dificultats per a fer-li front a aquesta problemàtica. La presència de residus en espais no controlats suposa un seriós problema a la majoria dels 93 municipis que integren el COR.

  La retirada de residus consistirà, a petició prèvia del municipi, en una visita a l’abocador per a pressupostar l’actuació i fer un informe, el triatge manual de voluminosos i la posterior càrrega sobre camió. En el cas que es tracte d’enderrocs, es farà amb càrrega mecànica. Posteriorment, es transportaran els residus a l’ecoparc o a una instal·lació de tractament autoritzada. A més, el COR s’encarregarà de la col·locació de senyal dissuasiva en el punt on es produïen els abocaments incontrolats i farà la gestió de cadascun dels residus en el cas que aquests hagen d’anar a punts de tractament concrets.

  Segons ha explicat el president Roger Cerdà, els serveis tècnics del COR han fet una estimació preliminar i preveuen que el cost estimat del contracte seria d’uns 280.000 euros per a un període de dos anys. Per finançar el nou servei de neteja d’abocadors, l’import del cost es repercutirà al còmput global de tones de residus per a cada municipi en l’exercici següent. En repartir-se entre tots els objectes tributaris de la localitat, de manera progressiva, tindrà un impacte mínim en el contribuent. El COR aportarà la supervisió tècnica i la coordinació del servei.

  El pressupost permet desplegar la xarxa d’ecoparcs

  Amb l’aprovació del pressupost, el Consorci de Residus V5 constituirà al final del 2017 una xarxa de 12 ecoparcs fixes i 11 mòbils, el que significa el 90% del projecte. Amb aquestes dues mesures el Consorci que agrupa la Safor, la Vall d’Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés i la Vall d’Aiora implantarà el sistema que permetrà a més la bonificació d’una mitjana de 12 euros a les llars de les cinc comarques a partir de l’any pròxim.

  Entre les directrius del COR per al futur model de gestió dels residus, el president Roger Cerdà va anunciar en el seu moment l’aposta pel model itinerant per a tractar d’arribar als nivells de reciclatge que exigeix la normativa estatal de residus.

  La idea del COR és que aquests ecoparcs arriben a cobrir al 100% dels 93 municipis que ho integren. Encara que la posada en marxa de tots a ple rendiment està prevista per a inicis del 2018, prou abans ja funcionarien de manera provisional.

  Es tracta del principal punt fort del projecte donat que el procés de digitalització del servei permetrà que els usuaris tinga una targeta que, d’una banda, permetrà fer ús de l’ecoparc –fixe o mòbil– de qualsevol localitat. I per un altre, documentarà el quant i amb quina freqüència recicla eixe usuari.

  Per a fomentar tant l’ús d’eixa targeta com la freqüència per utilitzar l’ecoparc i acollir-se als seus serveis, el COR ha anunciat una bonificació per a cada llar d’una mitjana de 12 euros per domicili. L’objectiu és que aquesta bonificació ja aparega reflectida en el rebut que arribarà al domicili dels ciutadans.

  Font: Consorci de Residus V5

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  L’Orquestra Simfònica Caixa Ontinyent iniciarà esta setmana la nova temporada al Teatre Echegaray

  El primer concert serà dissabte que ve dia dos de març a les 19.30 hores amb un concert amb obres de Falla, Turina, Rimski-Kórsakov i Ravel
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -