22/11/2024 - 3:18
Més

    Compromís portarà al proper plenari el rebuig a la reforma del sistema elèctric

    La coalició COMPROMÍS PER ONTINYENT ha anunciat la presentació al plenari d’una moció en rebuig a la llei de reforma del sistema elèctric impulsada pel Govern Central. Aquesta reforma suposarà una modificació de les tarifes des del proper 1 d’abril, en Fran Quesada regidor Medi Ambient d'Ontinyentdesaparèixer les subhastes CESUR (Contractes d’Energia per al Subministrament d’Últim Recurs), “un canvi que portarà a una situació de caos i molts problemes per als usuaris”, explica l’impulsor de la proposta, el regidor de Sostenibilitat, Fran Quesada, qui també planteja en la mateixa que l’ajuntament es comprometa a fer nous passos en l’impuls de l’eficiència, l’estalvi energètic i l’ús de renovables, i també inste al Govern Central a respectar els seus compromisos al respecte.

    L’edil recordava que el passat mes de juliol el Govern de l’ Estat va iniciar un procés de profunds canvis normatius agrupats en l’anomenada Reforma Energètica, tramitada amb urgència per a la seua aprovació en desembre. Per al regidor de COMPROMÍS, “no és acceptable que una reforma de la profunditat i abast d’aquesta, que modifica una llei vigent durant els últims 16 anys , es fera en només quatre mesos sense transparència ni una adequada discussió amb els agents implicats”. Quesada explicava que la reforma de la llei del sector elèctric afecta les corporacions locals en tres qüestions de gran importància: suposa una forta i nova pujada del preu de l’electricitat a l’augmentar el terme fixe de la mateixa, una pujada de la factura que afecta encara més als ciutadans en situació econòmicament vulnerable (pobresa energètica), i finalment provocant un impacte negatiu sobre l’activitat econòmica dels municipis, destruint llocs de treball vinculats al sector o l’augment de costos a comerciants i indústries per l’augment de les tarifes.

    Per altra banda, la reforma assenyala a les renovables com a úniques responsables de la insostenibilitat econòmica del sistema elèctric, sotmès a un deute creixent que el govern no està sabent resoldre. En aquest sentit, Fran Quesada incidia en què “les renovables poden ser proveïdores de la major part de l’energia elèctrica que consumim. L’autoconsum, bloquejat pel govern del PP amb un peatge que no s’ha fet en cap altre lloc del món, és una realitat que s’ha d’imposar per costos i senzillesa. Les renovables poden ser una font de riquesa i ocupació en empreses molt diverses, en contrast  amb les grans centrals de combustible fòssil i nuclear”. Des de COMPROMÍS es plantejarà al plenari que l’Ajuntament “mostre la seua oposició a una reforma que es va preparar sense participació ni  de ciutadans, ni administracions afectades ni empreses del sector, i amb severes crítiques tant de la Comissió Nacional de l’Energia com de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència”.

    El regidor afegia que “a partir de l’1 d’abril la reforma ens afectarà a les butxaques, i la gent ha de saber que hi ha alternatives a aquest model que novament ens volen imposar, com és el cas de la ciutat d’Ontinyent, on l’Ajuntament ha abandonat “l’oligopoli elèctric” de les grans empreses del sector (Iberdrola, Endesa i Gas Natural Fenosa) per a passar a adjudicar la major part del seu subministrament d’energia elèctrica amb una comercialitzadora del sector cooperatiu; i on s’ha creat la cooperativa Elèctrica d’Ontinyent i la Vall d’Albaida SENEO”.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    L’associació d’hostelers d’Ontinyent renova la seua imatge amb la marca “Ah!”.

    L’associació d’hostelers d’Ontinyent, AHVAL, ha donat a conèixer la seua nova imatge corporativa amb el llançament de la marca...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -