Acord entre institucions per facilitar la contractació de professionals al sector tèxtil

0

La patronal tèxtil valenciana (ATEVAL), ACETEX, juntament amb els Ajuntaments d’Alcoi i Ontinyent, AITEX i l’IES Cotes Baixes d’Alcoi, únic centre públic que imparteix l’especialitat de fabricació i ennobliment de productes tèxtils en tota la Comunitat Valenciana, estan duent a terme la campanya ‘Descobreix la nova empresa tèxtil. Forma’t i aposta pel teu futur’, amb l’objectiu de promoure la formació de professionals qualificats que puguen cobrir la creixent demanda de les empreses tèxtils en els diferents perfils que se sol·liciten. Representants d’estes entitats es reunien per presentar aquest Pla estratègic de dinamització del sector Tèxtil i de promoció de la formació de professionals qualificats.

Aquesta iniciativa i altres més que vindran pròximament, són fruit de les conclusions a les quals ha arribat un estudi sobre les necessitats reals del sector i cap a on ha d’anar l’oferta formativa. De l’estudi, entre altres qüestions, es desprèn que les competències requerides per les empreses a l’hora de cercar treballadors, les ofereix el grau mitjà de tèxtil, i demostra que les assignatures impartides en el programa de formació DUAL de l’IES Cotes Baixes aporten totes les qualificacions que puguen ser sol·licitades per les diferents tipologies d’empreses tèxtils situades en el territori. D’altra banda, el públic objectiu interessat a cursar estudis en Tèxtil es troba en les franges d’edat de 18 a 20 anys i de 25 a 34 anys, per la qual cosa els esforços per a captar nous alumnes dins d’aquest col·lectiu, es van a orientar a aquest grup d’edat.

Segons l’estudi, “és paradoxal observar com els alumnes que finalitzen l’ESO no mostren interès per formar-se en una professió com el tèxtil, açò sol succeir com a conseqüència de la falta d’informació sobre les oportunitats d’ocupació que ofereix el sector, per la imatge que té el sector tèxtil per als alumnes, però sobretot per als seus pares i prescriptores, i un total desconeixement, en general, de la tendència actual de les empreses tèxtils. En aquest sentit, només a través de la difusió d’informació de qualitat sobre el sector, els estudis i eixides professionals pot invertir aquesta tendència”. A causa de la mitjana d’edat de la majoria dels treballadors de les empreses tèxtils, s’està començant a produir un relleu generacional que suposa una creixent demanda en les necessitats de contractació per a les 295 empreses tèxtils censades en les comarques de L’Alcoià, El Comtat i Vall d’Albaida, havent-se produit en l’últim any 675 contractacions.

Els presidents, León Grau, de ATEVAL i José Vicente Ponzoda, de ACETEX, han destacat que el sector necessita professionals qualificats, les plantilles de treballadors tenen una mitjana d’edat elevada i en breu les imminents jubilacions comportaran la contractació de nova mà d’obra. En aquest sentit ambdues entitats han realitzat una aposta ferma per la formació dels treballadors i s’han compromès a contractar a tots els alumnes que acaben el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Tèxtil que ofereix l’IES Cotes Baixes a Alcoi. El director de l’IES Cotes Baixes, Fernando Sansaloni, ha ressenyat que “és una molt bona oportunitat per a totes aquelles persones que cerquen un futur professional, quan l’atur juvenil té unes quotes tan altes, que l’empresa tèxtil aposte d’aquesta manera tan rotunda per la formació dels seus treballadors”.

Per la seua banda, els regidors de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Ontinyent, Pablo Úbeda, i el d’empresa, Formació i Innovació de l’Ajuntament d’Alcoi, Manolo Gomicia, han coincidit en ressalta el suport total dels seus consistoris a una iniciativa “que afavoreix una millor formació dels professionals del tèxtil i que va a comportar un major accés a llocs de treball de qualitat”.

Font: Ajuntament d’Ontinyent

Publicitat