29/03/2024 - 15:11
Més

    L’Exsecretari d’Estat d’Economia ofereix la conferència inaugural del Curs Acadèmic del Campus d’Ontinyent

    Altres notícies

    Fins que Espanya no canvie l’estructura impositiva no podrà abaixar els impostos. Així ho advertia hui a Ontinyent el Exsecretari d’Estat d’Economia i exconsultor del Banc Mundial i el FMI, José Manuel Campa , en una conferència que servia per donar inici al curs acadèmic de la Universitat de València al Campus ontinyentí, on advertia que “alguna cosa no funciona quan som l’únic país en què puja l’atur i alhora les hores extraordinàries”.

    JoseManuelCampaOntinyentJosé Manuel Campa destacava que “la gent no està contenta perquè paga més que mai i l’administració tampoc, perquè recapta menys que mai”, assenyalant algunes de les principals vulnerabilitats del sistema econòmic espanyol: en l’apartat fiscal , el balanç d’ingressos del Govern ha baixat un 4’7 % des de 2007, mentre les despeses han pujat en un 4’2 %, “i tot això malgrat les mesures que s’han pres. El nostre dèficit no és només cíclic , és estructural, i davant d’això cal canviar coses. No pot ser que s’haja considerat inversió productiva fer trens caríssims i no l’educació”, indicava.

    Campa assenyalava com la gran vulnerabilitat la financera, amb un deute públic del 220% del PIB i un elevat nivell d’endeutament de famílies i empreses , acompanyat d’una important sortida del capital a altres països. Un panorama davant el qual és “vital per a Espanya” una banca estable que augmente el crèdit a famílies i empreses, i un mercat bancari únic europeu que , ha assenyalat, tècnicament hauria d’estar basat en tres pilars: una supervisió integrada i homogènia, un sistema de resolució comuna davant de possibles fallides de bancs, i la unitat de Fons de Garantia de Dipòsits.

    Una unitat d’Europa que també hauria de quedar palesa en les institucions, on els països europeus no tenen un interlocutor definit amb la resta del món: “aquest rol l’assumeix cada vegada més Angela Merkel, però es preocupa més per Alemanya que per Europa”, assenyalava. A més, la manca d’unitat en aspectes com l’ús o no de passaports, la moneda única o el risc d’escissió d’algunes zones “suposen un repte a l’hora de generar credibilitat a la resta del món”.

    Pel que fa a altres aspectes a millorar en l’àmbit estatal, Campa al·ludia a l’estructura del mercat de treball, on es produeix la paradoxa que l’atur augmenta però la gent amb ocupació cada vegada treballa més: “Espanya és l’únic país d’Europa amb augment d’atur en què la gent ha de fer més hores extraordinàries , i això cal canviar-ho per poder fomentar l’ocupació”, advertia.

    En matèria d’ocupació, apuntava com els grans reptes la reassignació de recursos productius -especialment del sector de la construcció , on hi ha més d’un milió de persones aturades que han redirigir-se a altres sectors -i la internacionalització , ja que després de 2008 “les xifres demostren que la mitjana de les empreses que han exportat milloren resultats i les que no tenen pèrdues, perquè és evident que la demanda interna ha caigut”. En aquest sentit, José Manuel Campa va destacar que les grans empreses, amb més de 205 treballadors  són més productives a Espanya que a la resta d’Europa, “però tenim la proporció més gran d’empreses petites, que estan menys internacionalitzades i són menys productives”. Per això va incidir en la importància que les pimes apostin per invertir per créixer i donar el salt als mercats internacionals , “el que les portarà a l’estabilitat i l’ocupació”.

    Amb tot , el missatge per a l’auditori universitari de l’ Exsecretari d’Estat era majorment optimista a més d’europeista: “som el 2n país en producció de cotxes del continent i el país més exportador en general després d’Alemanya. Estem exportant cada vegada més a més països de fora d’Europa. En aquesta crisi el dèficit exterior s’està ajustant millor i més ràpid que en les crisis anteriors a l’euro. Espanya està millor en pràcticament tots els aspectes que abans d’entrar a la Comunitat Europea, en els últims 30 anys s’han fet molts avanços que ara hem de treballar per consolidar, perquè estem preparats per a fer-ho”, concloïa.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    La “Dansa Macabra” reuneix centenars de persones

    Més de 80 persones de diferents entitats culturals locals participen en la cita cultural impulsada per l’Ajuntament
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -