18/04/2025 - 9:55
Més

    El Hackaton TextilThon planteja tres projectes sostenibles i tecnològics davant els desafiaments del sector tèxtil

    ATEVAL, l’Associació d’Empresaris del Sector Tèxtil de la Comunitat Valenciana, va organitzar el dissabte al matí una jornada per a impulsar la innovació en la indústria tèxtil a través d’un Hackathon, amb el qual 10 equips d’alumnes han generat diferents idees als reptes actuals del sector. Totes les iniciatives plantejades proposen solucions a problemes reals als quals s’enfronta el sector tèxtil. Després de la valoració del jurat, sota criteris d’innovació, sostenibilitat, viabilitat i impacte, es van premiar 3 de les propostes presentades per la seua viabilitat.

    El Hackathon anomenat “TextilThon” s’ha celebrat en el Centre Cultural Caixa Ontinyent i ha estat dirigit i dinamitzat per un equip expert en aquesta mena d’activitats. A la trobada s’han presentat 43 alumnes de Batxillerat i graus formatius mitjans i superiors dels centres educatius de ES Jaume i IES Pou Clar d’Ontinyent, IES Cotes Baixes d’Alcoi, IES Sivera Font de Canals i l’IES de Bocairent. Els alumnes, dividits en equips d’entre tres i quatre persones, han treballat conjuntament durant prop de 5 hores per a aportar solucions a cadascun dels 3 reptes plantejats per ATEVAL i les seues empreses associades. Les temàtiques exposades a l’inici de la sessió han sigut:

    • L’ecodisseny: Com minimitzar l’impacte d’un producte tèxtil, integrant tots els aspectes ambientals en la concepció i desenvolupament d’un producte amb l’objectiu de millorar la seua qualitat i, alhora, reduir els costos de fabricació i impacte ambiental.
    • Tèxtils intel·ligents – Com seran les peces del futur, entenent per tèxtils intel·ligents al desenvolupament d’una estructura tèxtil capaç d’actuar enfront de l’acció d’un estímul extern físic o químic, conferint beneficis addicionals independentment de si posseeix o no components electrònics.
    • Màrqueting digital – Com podem promocionar els tèxtils esportius d’una empresa, fomentant el comerç d’un producte o servei utilitzant els mitjans digitals amb una estratègia dedicada i estudiada especialment per a potenciar els resultats i impacte.

    Els equips participants han treballat sobre la base de la nova metodologia Time2Think, dividida en quatre fases. En una primera part, s’han identificat els problemes dels reptes a estudiar; en una segona, s’han generat les idees; en una tercera, s’han prototipado i validat les solucions generades i, finalment, s’ha preparat la comunicació de les 3 idees per a la seua posterior exposició.

    Després de finalitzar les 4 fases del mètode T2T, els equips finalistes han presentat els seus 3 projectes davant del jurat que ha procedit a avaluar les propostes en termes d’innovació, sostenibilitat, viabilitat i impacte. Les iniciatives guanyadores han sigut per als reptes centrats en Ecodisseny i Tèxtils Intel·ligents.

    El projecte premiat en la Categoria d’Ecodisseny ha sigut: I.D.E.R el qual està basat en l’optimització del procés de fabricació tèxtil mitjançant l’ús d’energies renovables per al seu funcionament i l’aprofitament de l’aigua de pluja i condensació de la pròpia maquinària per al seu proveïment.

    Els altres 2 reptes premiats aporten solucions a la modalitat de Tèxtils Intel·ligents: GENIATECH centrat en la inclusió de conductes d’aigua en els matalassos per a controlar la seua temperatura; i SUNHEAT que proposa l’ús de tèxtils amb una alta conductivitat per a la fabricació de samarretes que aprofiten els raigs de sol per a retindre la calor i eviten l’ús de peces d’abric.

    Els premis per als equips guanyadors han consistit en una bossa amb material tècnic per a fer esport, una botella reutilitzable i una targeta de regal de 50€ per a gastar en un famós Marketplace tecnològic.

    Des de ATEVAL, Salomé Beneyto, gerent de l’associació, ha destacat el valor d’aquesta mena d’iniciatives “tant per a les empreses perquè els ofereix idees noves enfront dels desafiaments actuals, com per als estudiants que participen perquè suposa una experiència única per a conéixer més de prop el sector tèxtil i aprendre innovadores metodologies de treball per al desenvolupament, disseny i prototipado de projectes”.

    La iniciativa impulsada des de ATEVAL ha estat subvencionada per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i ha comptat amb la col·laboració de Caixa Ontinyent i Fi Group.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    L’Ajuntament d’Ontinyent allarga el període sense sancions de les zones de trànsit restringit

    Ontinyent amplia dos mesos el període de proves de les zones d’Accés Prioritari Residencial L’Ajuntament d’Ontinyent ha decidit ampliar dos...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -