Un retràs en la tramitació dels permisos amb l’empresa subministradora del gas ha impedit fins ara la posada en marxa de la nova caldera, que ha costat 45.000 euros
El nou sistema de calefacció de l’edifici del Centre Públic de Formació per a Persones Adultes d’Ontinyent es posarà en marxa la pròxima setmana, una vegada es completen els tràmits amb l’empresa subministradora de gas per a encendre de manera segura la nova instal·lació. L’actuació, que forma part del Pla Tornem Junts 2020, ha comptat amb un pressupost de 45.000 euros, i en paraules del regidor d’Educació, Óscar Borrell, “s’emmarca dins l’aposta del Govern d’Ontinyent per lluitar des de l’àmbit local contra el canvi climàtic de manera transversal a totes les àrees”, manifestava.
L’obra per a substituir les calderes i les conduccions de la calefacció s’ha allargat més del que s’esperava per distintes circumstàncies. Segons ha explicat el regidor, a petició de l’equip directiu la instal·lació s’ha portat a terme durant els caps de setmana per no molestar l’alumnat en el transcurs de les classes. A més, l’Estat d’Alarma decretat per la Covid-19 i el temporal de neu han portat a què es retardaren la concessió dels permisos: “tot i que el nou sistema està preparat per a funcionar ja mateix s’ha preferit esperar a comptar amb els permisos i garantir la seua seguretat”, afirmava.
Durant esta setmana, l’alumnat està fent treball telemàtic per tal de garantir un bon confort tèrmic des de casa per l’obligatorietat de tenir les finestres i portes obertes pels protocols de la Conselleria d’Educació”, manifestava Borrell, qui ha agraït la comprensió tant de l’alumnat i com del professorat: “crec que els beneficis de tindre una calefacció del segle XXI són superiors al possibles trastorns ocasionats”, ha afegit.
En concret, l’actuació ha consistit en la substitució de l’anterior caldera existent des de l’any 1980 per tres dipòsits d’aigua calefactables amb gas que funcionen de manera coordinada i eficient, i s’ha implementat un sistema de control i regulació de temperatura per zones, que aprofita els radiadors instal·lats, però s’optimitza el seu funcionament amb la instal·lació de vàlvules en cada radiador controlades domòticament. Els tres dipòsits s’encendran i apagaran d’acord amb la demanda d’aigua calenta que es necessite, de manera que a més es garanteix el manteniment del servei al cas que siga necessari reparar alguna d’elles, ja que les altres dues podran seguir funcionant.
Quant al sistema implementat als radiadors, consta d’una sèrie d’electrovàlvules electròniques totalment actualitzades que tallen el pas d’aigua calenta al radiador, connectades a uns sensors de temperatura i a un control programable per zones i controlable via internet en temps real des d’un telèfon intel·ligent o una tauleta tàctil. El sistema permet la seua encesa o apagada automàtica atenent la temperatura necessària en cada espai en funció del dia, hora o necessitats puntuals, millorant el confort i evitant el sobrecalfament d’alguns espais que es deriven d’un sistema sense control per zones.
El regidor Óscar Borrell explicava que aquest sistema que ja ve funcionant al CEIP La Solana “aconseguim que a aquest edifici de 1.500m2 hi haja confort tèrmic a totes i cadascuna de les aules solucionant la falta d’aïllament tèrmic que hi havia a la tercera planta”, assegurava.
Aquesta última inversió al CPFPA Sant Carles se suma a les ja executades en anys anteriors, com són el canvi de finestres i sostre, però també la recuperació de l’espai original del pati i l’estabilització del talús posterior a l’edifici per garantir la seguretat d’aquest.