Representants educatius del col·legi La Milagrosa, AMPA del centre, grups polítics municipals i associacions veïnals han realitzat una roda de premsa aquest matí per demanar consens per modificar els estatuts de la Fundació la Beneficència per tal d’adaptar-los als temps actuals.
Des del col·legi La Milagrosa, la directora pedagògica Virtu Reig ha anunciat avui descartar l’opció de convertir-se en cooperativa educativa i donar a conèixer una proposta conjunta sobre la modificació dels estatuts de la Fundació. “La intenció és aconseguir un patronat més ampli, amb 9 membres, més plural, amb la participació eclesiàstica i la part civil, i més democràtics acords als temps actuals”. Des del professorat asseguren de voler formant part del patronat, i per tal de poder arribar a un consens han desestimat la transformació de l’escola en una cooperativa. Virtu Reig, ha explicat que “les persones que estan al patronat actualment, les famílies, el professorat… estem de pas. El que pretenem és aconseguir uns estatuts moderns i actuals que puguen fer que aquesta institució perdure en el temps”
Des de Compromís per Ontinyent, el seu portaveu Nicolau Calabuig, ha declarat que la fundació té una antiguitat de més de 600 anys d’història. Assegura que l’acord que mostren avui demostra una voluntat d’arribar a un consens entre les diferents parts. “El que volem es que el canvi dels estatuts de la fundació s’incloga siga de forma específica que siga l’ajuntament d’Ontinyent el destinari dels béns en cas d’extinció de la fundació”. Es actuals estatuts de 1999 estableixen que el destinatari dels béns en cas de dissolució siga de l’ajuntament, i els que proposen als estatuts previstos d’aprovar, és decidisca per votació, amb una majoria de 5 vots a favor de 7.
Calabuig ha demanat una composició del Patronat de La Fundació més plural i més democràtica, que responga als temps actuals. Ha remarcat la importància de la transparència de la institució, i assenyalen que haurien de presentar els seus comptes, així com passar pels diferents òrgans municipals “tal com ho fan altres fundacions que estan participades per l’Ajuntament d’Ontinyent”. “M’agradaria demanar un missatge al president del patronat, i alcalde d’Ontinyent, que escolte aquestes propostes i pugen materialitzar-se” ha conclòs Calabuig.
Des del PP de la ciutat, la seua portaveu Mercedes Pastor, assenyala que “entenem que és una part fonamental que el col·legi estiga representat per l’AMPA i per la residència, ja que són dues parts molt importants“. D’aquesta manera, els diversos consells com són el d’inclusió, de dret social, i consell veïnal atén a les característiques de la institució. “Per això creiem que deu escoltar-se i que formen part del nou patronat perquè realment hi haja un consens i estiga representada tota la ciutadania“.
Des del PP també han demanat que al patronat també tinga representació el partit majoritari de l’oposició, ja que assegura “no és un capritx, si no perquè en diverses institucions, es forma part d’ella, i garanteix que tota la ciutadania estiga representada”. També ha assenyalant la necessitat de mostrar els seus comptes de forma clara i pública, com es fa amb altres institucions. Finalment, ha conclòs assenyalant que “el fet d’haver arribat a aquesta situació és la falta de diàleg i consens, per això esperem que després de la reunió d’aquesta vesprada es puga solucionar aquesta situació”
Des de l’AMPA han demanat que no volen que canvie el col·legi, i que continue com fins ara. Assegura que en l’àmbit pedagògic el claustre avalua a cada xiquet de l’escola, ja que és un centre amb un nombre menut d’alumnes que permet una major personalització de les necessitats de cada alumne amb el professorat. Per això, des de l’AMPA han obert una recollida de signatures a la plataforma CHange.org perquè la fundació continue sent d’Ontinyent, on hi ha més de 1700 signatures
Finalment, Juana Castilla, representant del consell veïnal, ha instat a la societat civil a implicar-se en la fundació per a la realitat i donar continuïtat de l’activitat que es du a terme.