22/02/2024 - 2:07
Més

  La Vall d’Albaida rep 34 milions d’el Pla Obert d’Inversions de la Diputació

  Entre les novetats del pla quadriennal destaquen les convocatòries anuals per a flexibilitzar la tramitació i incrementar l'execució dels projectes, i els incentius a propostes innovadores i amb perspectiva de gènere

  Altres notícies

  El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, i la vicepresidenta primera i responsable de Cooperació Municipal, Natàlia Enguix, han presentat este dilluns en l’Auditori de Torrent el Pla Obert d’Inversions per al període 2024-2027, un pla quadriennal amb una dotació global de 350 milions d’euros, enfront dels 288 milions de la passada legislatura. D’esta quantitat, un total de 34 milions corresponen a la comarca de La Vall d’Albaida, la Costera tindrà una assignació de 21,5 milions d’euros; i La Canal de Navarrés distribuirà 9,5 milions entre els seus huit municipis. El principal programa inversor de la Diputació no sols incrementa la partida econòmica, la més elevada de la història, sinó que oferirà “facilitats als ajuntaments perquè, més enllà de l’anunci, puguen executar les obres que ens proposen”, ha destacat el president Mompó.

  El màxim responsable provincial ha detallat que el Pla Obert d’Inversions “compta amb 340 milions d’euros per als municipis i altres 10 milions per a les mancomunitats, la qual cosa suposa que cada any invertirem a les nostres comarques més de 87 milions enfront dels 72 milions de la passada legislatura”. L’increment econòmic del pla “no és tan significatiu com les novetats que ha introduït l’àrea de Cooperació que dirigix Natàlia Enguix per a ajudar els ajuntaments a executar els projectes que ens presenten, amb l’objectiu que els diners destinats al pla acaben repercutint íntegrament en els municipis i millorant la qualitat de vida de les persones que en ells habiten”, ha afegit el president, qui assegura compartir amb la vicepresidenta “la visió que tenim de treballar el municipalisme”.

  Vicent Mompó ha insistit, davant els més de 200 alcaldes i alcaldesses que han omplit l’Auditori de Torrent, que la gestió del nou govern provincial “es basa en polítiques realistes i flexibles que fugen dels artificis i la propaganda, mantenint i augmentant l’esforç inversor de la institució però, sobretot, buscant les fórmules que ens permeten eliminar burocràcia i sent més eficaces en les tramitacions i execucions de les obres finançades des de la Diputació”.

  En referència a eixes fórmules, Mompó s’ha detingut en la del repartiment dels diners del Pla Obert d’Inversions en cada municipi, en la qual “hem potenciat variables com la població i la població estacional i les zones verdes i paratges naturals, al mateix temps que s’introduïx un nou criteri que puntua de manera favorable, com és pertànyer a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació”. El president ha explicat que el programa inversor inclou les ajudes del cicle integral de l’aigua, el pla Reacciona i l’energia, i ha puntualitzat que al tractar-se d’un pla pluriennal, “la corporació no haurà de demanar enguany cap préstec”.

  Principals novetats i incentius

  La vicepresidenta primera i diputada de Cooperació, Natàlia Enguix, ha iniciat la seua intervenció assenyalant que l’esperit d’este nou Pla Obert d’Inversions és el d’afavorir i impulsar “projectes arriscats i innovadors que poden transformar els nostres municipis i ciutats”. Enguix, responsable també d’Igualtat, ha avançat que el pla “també incentivarà l’eficiència urbana, amb més espais verds, i l’urbanisme amb perspectiva de gènere”.

  En este sentit, Enguix ha anunciat “la convocatòria d’una conferència anual que reconeixerà eixos projectes transformadors i que constituïsquen exemples de bones pràctiques”, i ha puntualitzat que els consistoris disposaran de major liquiditat, ja que “podran demanar que se’ls transferisca un 75% dels fons una vegada concedida la subvenció, i rebre el cent per cent si l’obra s’acaba en el mateix exercici en el qual s’ha presentat”.

  La responsable d’estos canvis en el programa inversor de la Diputació de València ha explicat que “s’obriran convocatòries anuals perquè cada ajuntament puga presentar els seus projectes i no hagen de precipitar-se fins que estiguen segurs de les obres i millores que necessiten realitzar”. Esta flexibilitat de les bases del programa “permet a més que es vagen acabant primer els projectes que queden pendents d’anteriors plans, per a després escometre els nous sense necessitat de sentir-se pressionats o limitats per terminis que, a vegades, els obliguen a renunciar a les ajudes”, ha afegit Enguix.

  La titular de Cooperació Municipal ha detallat els criteris que han portat a establir un repartiment comarcal que posteriorment es concretarà en cada ciutat, poble i entitat local menor. “Hem reduït el pes del valor marginal, que és la suma de l’enllumenat, la recollida de residus, la neteja viària, el clavegueram i la pavimentació, entre altres despeses comunes que tenen els consistoris, per a compensar-lo amb un major protagonisme de la població, que és la que definix l’obligatorietat dels serveis, incloent-hi la població estacional. A més, introduïm la perspectiva de gènere no sols per a potenciar la Xarxa de lluita contra la violència masclista de la Diputació, sinó per a promocionar eixa visió feminista en qüestions com l’urbanisme, tractant que els nostres municipis siguen més habitables”.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  “Ontinyent Participa” rep 20 propostes en les primeres hores de la seua nova edició

  La fase propositiva que començava aquest dilluns es perllongarà fins al 4 de març
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -