28/03/2024 - 18:12
Més

    Bonificació fins al 90% del IBI a les families en menys recurso d’Ontinyent

    Altres notícies

    El Plenari de l’Ajuntament d’Ontinyent va aprovar anit rebaixes fiscals per famílies amb menys recursos i a les activitats que generen ocupació. En concret i pel que fa a les famílies, la proposta del Govern d’Ontinyent, aprovada per unanimitat de tots els grups, contempla subvencions fins al 90% de l’Impost de Bens Immobles (conegut com la Contribució) segons el volum d’ingressos mensuals de la unitat familiar: de 0 a 426 euros la subvenció podrà ser de fins al 90% del IBI; de 427 a 500 euros d’ingrés l’ajuda podrà ser de fins al 60% de l’IBI; i de 501 a 645 euros la subvenció serà de fins al 30%.

    En quant a les ajudes fiscals a les empreses, el Plenari va acordar, esta vegada amb el vot favorable de Socialistes, Compromís i EU i el vot en contra del PP, avantatges per fomentar l’activitat econòmica i la generació d’ocupació. Mitjançant les ordenances fiscals de 2015, Ontinyent bonificarà l’IBI del 50 al 95% per a noves indústries i comerços segons el nombre de treballadors que es contracten. Al mateix temps, s’amplia la bonificació de l’impost sobre construccions. Les obres amb un valor de fins a 60.000 euros (fins ara era fins a 30.000 euros) obtindran una bonificació del 95%.

    Les ordenances fiscals per a 2015, presentades pel regidor d’Hisenda, Joan Gilabert, mantenen les bonificacions introduïdes als últims anys tant per al foment d’activitat econòmica i ocupació (llicencia d’obres, llicència d’obertura, IAE) com per donar suport a les famílies i persones amb menys recursos (aigua, fem o plusvàlua). Respecte dels residus, Gilabert explicava que si l’ajuntament finalment gira dos rebuts de recollida i tractament de fem el cost no s’incrementarà, tot i que aquest punt dependrà de les decisions judicials.

    Gilabert tenia especials paraules d’agraïment per “la maduresa i el trellat mostrat pels representants de la ciutadania als consells de participació, que no van donar suport a propostes sobre baixades generalitzades d’impostos i taxes, en ser conscients que això posaria en perill els serveis que presta l’Ajuntament, la reducció del deute i el tancament en positiu dels pressupostos”.

    Obert el torn de debat previ a la votació, el Partit Popular, que per decisió de l’Alcaldia va tenir la possibilitat de dur al ple la seua proposta d’ordenances, debatuda abans als consells sectorials i al de Ciutat, va defensar per mitjà del regidor José Luis Climent Climent que són unes ordenances “possibles” i que “beneficiarien a la majoria”, va explicar Climent.

    En aquest sentit, el regidor d’Hisenda va respondre que de les propostes d’ordenances del PP, algunes estan ja aplicant-se, altres estaven ja a la proposta de la regidoria, “i altres demostren que viuen en altra realitat”, en comportar una pèrdua no compensada d’aproximadament 1’8 milions d’euros a les arques municipals “que ens duria forçosament a inventar-se ingressos ficticis al pressupost i generar dèficit, deixar de prestar serveis o fer un préstec per poder mantenir-los”, explicava. “La seua proposta és electoralista, volien que la gent els aplaudira per voler baixar impostos però no ha estat així, perquè no li l’ha comprada ni el Tato”, resumia Gilabert.

    Des del grup socialista, la portaveu Rebeca Torró destacava que “gràcies a la gestió prudent i rigorosa del Govern d’Ontinyent hem anat ajustant cada ordenança sense aplicar pujades d’impostos”. Cal recordar que en 2011, 2012 i 2013 es van modificar 17, 8 i 9 ordenances respectivament, i en 2014 es modifiquen 11, “unes ordenances participatives i fruit de la transparència, el diàleg i l’enteniment que està a l’ADN d’aquest Govern”, explicava. Torró, per altra banda, lamentava que el PP “diga que vol beneficiar a les famílies i les empreses, i tot i això vote en contra de les ordenances amb què el Govern d’Ontinyent va a fer-ho sense hipotecar els comptes municipals com plantegen ells”. Torró es va felicitar perquè Ontinyent, segons la Sindicatura de Comptes, es trobe entre les ciutats valencianes amb menys pressió fiscal, situant-se en 416 euros, quant la mitjana està en 539 euros per habitant: “baixar els impostos de manera generalitzada suposaria posar en perill els serveis i obligaria a tornar als temps dels forats pressupostaris i a l’enorme deute bancari que heretàrem”, afegí Torró.

    Pel que fa a la portaveu d’EU, Paula García explicava que des de la seua formació es comparteix la filosofia d’unes ordenances “realistes, obertes a la participació, que introdueixen una fiscalitat progressiva per donar suport a les famílies amb menys ingressos, i que en definitiva ens permetran avançar com a ciutat”, destacava. Quant a la proposta del PP, qualificava de “temeràries” les baixades d’ingressos: “no entenem com es pot fer una proposta de màxims sense mirar la situació econòmica de la ciutat, i provocant una pèrdua milionària d’ingressos”, assenyalava.

    L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, tancava el debat sobre les ordenances agraint el treball del regidor d’Hisenda i la implicació de Socialistes, Compromís i EU “per poder traure endavant unes ordenances treballades, participatives, socials i impulsores de l’activitat econòmica, unes ordenances que demostren una volta més quins són els objectius d’aquest Govern”, concloïa.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent torna a demanar al Ministeri la declaració d’Interès Turístic Internacional per als Moros i Cristians

    El ple aprova per unanimitat l’emissió d’una nova sol·licitud a la Secretaria d’Estat de Turisme una volta ampliada i actualitzada la documentació justificativa
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -