12/06/2024 - 20:28
Més

  9’4 milions d’euros per al nou col·lector d’Ontinyent

  Altres notícies

  La Generalitat Valenciana i l’Ajuntament d’Ontinyent han tancat els termes de l’acord que permetrà finançar les obres del nou col·lector d’aigües residuals de la ciutat, afectat per les pluges de la DANA de setembre. El pressupost global de l’actuació s’aproxima als 9,4 milions d’euros, dels quals la Generalitat, mitjançant la Conselleria de Medi Ambient, aportarà prop de 8,6 milions d’euros. La resta de la inversió, uns 800.000 euros, serà finançada amb fons municipals. A la reunió entre responsables de la Conselleria de Medi Ambient, la Confederació Hidrogràfica del Júcar i l’Ajuntament d’Ontinyent, han acudit l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, acompanyat per la regidora de l’àrea, Sayo Gandia.

  En el transcurs l’encontre s’han analitzat les actuacions que s’han portat a terme per tal de detindre els abocaments incontrolats al riu Clariano després de la DANA. Es calcula que en aquestes obres d’emergència la Conselleria de Medi Ambient, a través de l’EPSAR, ha invertit més de 600.000 euros. A més, està previst que en els pròxims dies s’executen actuacions de reconstrucció i reforçament dels murs de la Cantereria -el barri més afectat per les fortes pluges-, així com reparacions de distints trams i escomeses del col·lector secundari per connectar-lo al general. Aquestes obres, executades per la Direcció General de l’Aigua, tenen un pressupost de 302.000 euros, segons ha informat Jorge Rodríguez, l’Alcalde d’Ontinyent, qui ha volgut agrair la implicació de la consellera de Medi Ambient, Mireia Mollà, a l’hora de posar en marxa aquestes obres.

  L’objectiu de les successives actuacions és traure el col·lector del llit del riu Clariano. Per tal d’aconseguir aquest objectiu les obres s’han dividit dues fases. En la primera, amb un període de tramitació dels permisos i d’execució material de l’obra d’un any, es preveu la construcció d’un nou encreuament elevat del col·lector d’aigües residuals del polígon industrial d’Ontinyent i de la població d’Agullent pel riu Clariano. Cal recordar que esta canonada ja fou reposada de manera provisional setmanes després de la DANA. Ara, la idea és que siga ja una obra definitiva, per a la qual s’han previst vora 300.000 euros. En paral·lel es construirà un sorral, amb un pressupost de 350.000 euros, que evite que futurs arrossegaments de terra i pedres tornen a colmatar l’accés de les aigües a la depuradora.

  Per a la segona fase, els tècnics de la CHJ informaren que ja tenen pràcticament redactat el projecte que permetrà modernitzar completament els 2,5 quilòmetres del col·lector general d’Ontinyent dins del pla estatal DESEAR. La Conselleria de Medi Ambient té previst assumir tant la contractació com la direcció de l’obra per import de 7 milions d’euros. Està previst que al llarg de 2020 s’acabe de redactar el projecte, la CHJ atorgue les autoritzacions pertinents i es concedisca la declaració d’impacte ambiental atès que el sòl del riu Clariano és considerat com forestal. “Les previsions de la Conselleria i la CHJ són que durant l’any 2021 isca a concurs el projecte i s’adjudiquen les obres a finals d’any, quedant per a l’any 2022 l’execució material de l’obra de modernització del col·lector d’Ontinyent”, ha explicat Jorge Rodríguez.

  “Estem davant d’una de les obres d’enginyeria hidràulica més importants que s’han desenvolupat mai a la nostra ciutat. Des del Govern d’Ontinyent estem molt satisfets del treball desenvolupat a tots els nivells. El dia 16 de setembre, a penes 4 dies després de la DANA estàvem reunits a València en la seu de la CHJ i des d’eixe dia fins hui no hem parat de treballar l’Ajuntament i l’empresa Egevasa amb les administracions superiors, la Generalitat i el Govern d’Espanya, per trobar una solució com la que hui hem acordat totes les parts”, ha exposat Jorge Rodríguez. L’alcalde d’Ontinyent creu que la coordinació i la col·laboració entre les tres administracions implicades “prova que per damunt de tot està l’interés de la ciutadania i pense que eixe és el camí a seguir”.

  Entre el Vell i el nou Col·lector

  El traçat actual del col·lector general d’Ontinyent discorria pel lateral del riu Clariano, però a causa de l’erosió s’ha anat apropant al llit del riu fins a discórrer en gran part per dins del llit. Es tracta d’una canonada de més de 30 anys protegida amb formigó, l’estat de la qual és bastant deficient. Fins a les pluges torrencials de setembre de 2019, la problemàtica que presentava el col·lector general es reduïa a filtracions d’aigua neta del riu a la galeria i intrusió d’aigua residual al llit en episodis de fortes pluges.

  Arran de les pluges, les deficiències s’han agreujat, detectant-se múltiples trencaments i obstruccions completes que han aplegat a impedir l’entrada d’aigües residuals a l’estació depuradora. Les actuacions previstes corresponen a la renovació integral del col·lector general en una longitud de 2.500 metres i una canonada de 800 mil·límetres de diàmetre. El nou col·lector anirà degudament protegit amb un mur d’escollera, a més de realitzar-se una sèrie d’actuacions complementàries com puguen ser l’execució de 5 sobreeixidors, un sorral a uns 150 metres de l’estació depuradora, la rehabilitació d’encreuaments i diferents obres de restauració i protecció del llit.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Voluntariat en marxa a Ontinyent per protegir les serres del foc

  Ontinyent reforça la vigilància forestal amb la campanya "Ontinyent contra el foc" Ontinyent ha llançat la nova edició de "Ontinyent...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -