L’Ajuntament d’Ontinyent invertirà finalment 734.000 euros de manera directa en potenciar la rehabilitació de vivendes al casc històric del municipi. Els programes Ontinyent Rehabilita i ARRU, aquest últim impulsat per la Conselleria d’Habitatge i el Ministeri de Foment (que aportaran 680.000 euros), permetran la realització de 129 actuacions per un import global de vora 4 milions d’euros entre 2016 i 2017, amb ajudes que en alguns casos arriben a suposar el 63% del pressupost global de la rehabilitació.
Aquestes dades han estat aportada hui per l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, qui ha comparegut acompanyat per la Directora General d’Habitatge, l’ontinyentina Rebeca Torró, i el regidor coordinador de Territori, Jaime Peris, per donar compte del tancament del període de replegada de sol·licituds per als programes Ontinyent Rehabilita i Arru Ontinyent.
Jorge Rodríguez posava de relleu que les dades que es presentaven hui “posen de rellevància la ferma aposta de l’Ajuntament per la rehabilitació, pel casc històric i pels nostres barris”. En aquest sentit, el primer edil recordava que des d’un primer moment, el Govern d’Ontinyent va decidir invertir en la rehabilitació del casc històric des de 2 vies: la inversió pública (en obres com les realitzades a l’esplanada de Tortosa i Delgado, la reurbanització dels carrers del barri de La Vila, la residència d’estudiants en aquest barri o la recuperació de la Casa Barberà) i l’actuació sobre la propietat privada. En aquest sentit, el consistori destina anualment més de 250.000 euros a execucions subsidiàries, “pero sobretot apostem pels incentius, per fer veure que invertir i rehabilitar en Ontinyent té avantatges”.
Així es va crear “Ontinyent Rehabilita”, una línia de subvencions que ha anat creixent: en 2013 amb 30.000 euros i 23 sol·licituds; en 2014 amb 116.000 euros i 28 sol·licituds; en 2015 amb 158.000 i 27, “i ara en 2016 hem fet el bot definitiu, amb 65 sol·licituds i 418.153’42 euros que seran d’ injecció directa de l’ajuntament als propietaris”. A estos diners s’han d’afegir els 315.649’15 euros que aporta l’Ajuntament a les 64 sol·licituds del programa ARRU (en el que també participen el Ministeri de Foment i la Conselleria d’Habitatge), per a un total de 733.802’57 euros, “que demostren clarament que la nostra aposta per la rehabilitació i la regeneració urbana va lligada a accions concretes i no sols paraules”.
La Directora General de Vivenda i 1ª tinent d’Alcalde d’Ontinyent, Rebeca Torró, destacava que “des del primer moment en Ontinyent vam tenir clar que per recuperar un àrea degradada era necessària la intervenció de vàries administracions. En un principi l’aposta era únicament municipal, però ara, amb l’administració autonòmica alineada amb l’Ajuntament, podem traure endavant programes que aporten dades tan positives com estes”. Torró posava de relleu l’impacte en l’activitat econòmica d’aquesta aposta per la regeneració urbana d’Ajuntament i Conselleria, fent especial incidència “no sols a les 58 rehabilitacions que contempla l’Arru, sinó també a les 6 actuacions de vivenda nova, un fet importantíssim en una àrea degradada com és el casc històric”. Com a Directora General, Rebeca Torró agraïa l’esforç de l’Ajuntament i animava al consistori “a seguir en esta línia”.
El regidor coordinador de Territori, Jaime Peris, ampliava les dades al voltant de les actuacions a desenvolupar: les ajudes del programa ARRU (Àrea de Rehabilitació i Renovació Urbana d’Ontinyent), emmarcades dins del Pla estatal de Foment de lloguer de vivendes, rehabilitació edificatoria i regeneració urbanes, inclou un Conveni de col·laboració entre Generalitat, i Ajuntament d’Ontinyent per a la gestió de l’actuació de renegeració i renovació urbana d’Ontinyent i la instrumentalització de la subvenció. Així, l’ARRU inclou la rehabilitació de 58 vivendes per un import de 1.152.559,6 euros; i obres de renovació en 6 vivendes per 732.514,69 euros, per a un total de 1.885.073 euros.
Tal com explicava el regidor, l’Ajuntament ha volgut complementar les ajudes del conveni subvencionant addicionalment les actuacions de rehabilitació o renovació amb un 20 % del pressupost subvencionable, amb el límit de 15.000 euros per habitatge. En el cas de Rehabilitació el conjunt de les ajudes de Ministeri, Conselleria i Ajuntament, aquestes arriben al 62’98 % del import de les obres, mentre que en la renovació arriba al 36’86 %, el que suposa una mitjana del 52’83% de l’import de les obres.
Pel que fa a “Ontinyent Rehabilita”, Peris detallava que les 65 actuacions s’executaran bàsicament en els àmbits del Conjunt Històric de la Vila, del Centre Històric Raval-Poble Nou i de la zona del Camí dels Carros-Cantereria, i consistiran en rehabilitacions, obres en façanes, eficiència energètica, cobertes, demolicions, finestres, salvaescales, elevadors, rampes per accesibilitat, portes d’accés, substitució elevadors o plataformes elevadores. En aquest cas, el cost de les obres segons pressupost aprovat serà de 1.968.803’46 euros.