22/02/2024 - 0:53
Més

  Ontinyent recupera “La Tartuga” del SXVI coincidint amb les seues festes patronals

  Altres notícies

  Coincidint amb les seues festes patronals en honor a la Puríssima Concepció, Ontinyent presentava aquest dilluns a la Plaça Major “La Tartuga”, una figura processional del SXVI a la ciutat recuperada per L’Ajuntament d’Ontinyent i l’Associació de Gegants i Cabets. Es tracta d’una figura que des de l’Arxiu Municipal s’ha datat en 1580, i que serveix per completar el “bestiari popular” del Corpus ontinyentí, juntament amb la també recentment recuperada figura de l’Aguila, que va estar presentada coincidint amb la festa del 9 d’octubre.

  Centenars de majors i menuts es congregaven hui dilluns per asistir no sols a la presentació de la figura, sinó també de la música i el ball processionals dels que ha estat autor Ferran Sanchis, interpretada per “La Colla”. A causa de la seua grandària, “La Tortuga” necessitarà sempre dos portadors.

  La construcció de La Tortuga ha estat a càrrec de l’artista catalana Dolors Sans, amb un disseny s’ha basat en un dibuix del segle XVI, que es troba al Museu Nacional de París. La Tartuga, també coneguda com Tarasca o Cucafera, representa el mal i fa referència a una figura monstruosa, descrita amb un tors similar al d’una closca de tortuga i una escamosa cua que acabava en agulló i el cap com el d’un lleó amb desagradable expressió. La tradició conta que Santa Marta va encantar la bèstia amb les seues pregàries, però els habitants de la Tarasca li van donar mort igualment.

  Tant La Tartuga com l’Aguila participaran aquest dimarts dia 8 participaran amb totes les figures amb la resta de balls a la processó cívic-religiosa de la Puríssima: els Gegants i Cabets, els Arquets, la Veta, els Cavallets, els Pastorets i la Moma. La propietat d’estes dues noves figures és municipal, igual que ho són els Gegants i Cabets, i l’Associació la dipositària i mantenidora de la peça.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  “Ontinyent Participa” rep 20 propostes en les primeres hores de la seua nova edició

  La fase propositiva que començava aquest dilluns es perllongarà fins al 4 de març
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -