21/11/2024 - 17:14
Més

    Ontinyent, epicentre del treball sobre la Memòria Democràtica a la Comunitat Valenciana

    Ontinyent ha estat hui epicentre del treball a la Comunitat Valenciana sobre la Memòria Democràtica, amb la celebració de la IV Jornada de la Xarxa de Municipis per a la Recuperació de la Memòria Democràtica. Més de mig centenar de persones, entre representants de la Conselleria de Justícia, Diputació de València, FVMP i ajuntaments de tota la Comunitat Valenciana participaven hui en esta jornada, inclosa al seu torn a la II Setmana de la Memòria Democràtica que organitza l’Ajuntament.

    En la presentació de l’acte, al Centre Cultural de Caixa Ontinyent, l’alcalde Jorge Rodríguez donava la benvinguda als assistents, aprofitant per anunciar l’imminent inici de les obres de recuperació del refugi antiaeri de Tortosa i Delgado. Es tracta del segon espai d’aquest tipus recuperat per l’Ajuntament, que s’afegira al refugi del Regall i a l’Aula de la II República al Campus d’Ontinyent com a recursos culturals vinculats a la Guerra Civil, un treball de recuperació d’espais que l’alcalde destacava com a “fonamental” per recuperar la memòria històrica.

    La jornada començava amb un acte de benvinguda, on el Secretari General de la FVMP, Vicent Gil, destacava que l’objectiu “ha de ser normalitzar el diàleg sobre la memòria democràtica, que els nostres joves puguen saber què va passar i parlar sense que afloren sensibilitats”. Acte seguit s’explicava el treball que es fa des de la Comissió de la Memòria Democràtica d’Ontinyent, els treballs d’exhumació de 13 víctimes del franquisme que van a realitzar-se al cementeri municipal, i la projecció del documental “Les mamas belgues”.

    Després d’una pausa, el Director General de Reformes Democràtiques de la Conselleria de Justícia, José García Añón, explicava la nova Llei per la Memòria Democràtica, i posteriorment es feia un itinerari guiat que passava per l’Aula de la II República a l’edifici universitari de l’Avinguda de Torrefiel, finalitzant les activitats amb un menú demostratiu de la dècada de 1930 al restaurant “El Tinell de Calabuig”.

    La regidora coordinadora de l’àrea de Política per a les Persones de l’Ajuntament d’Ontinyent, Sayo Gandia, destacava la importància “de que per fi les diferents administracions puguen confluir i parlar com han fet hui a Ontinyent de com treballar per recuperar la memòria democràtica”. Gandía transmetia a la Diputada de Memòria Històrica de la Diputació de València, Rosa Perez, assistent a la jornada, l’especial agraïment de l’Ajuntament a la corporació valenciana per la subvenció que permetrà l’exhumació dels nínxols on es troben els 13 afusellats al cementeri d’Ontinyent.

    La programació de la II Setmana de la Memòria Democràtica d’Ontinyent, que començava dimarts 4 amb la presentació a la Biblioteca de Sant Josep del nº84 de la revista “Afers” (dedicat als hospitals a la rereguarda republicana durant la Guerra Civil, a càrrec dels historiadors Àlvar Martínez i Vicent Olmos), es reprendrà aquest dijous amb la projecció del documental “Fer la Guerra: els últims combatents de Benissa en la Guerra Civil”. La projecció tindrà lloc a les 18:00 hores a la Sala Gomis, amb entrada lliure, i comptarà amb la presència de Luis Botella Ivars, director del documental.

    L’última activitat de la programació serà divendres 7 d’abril, amb el concert “Música i memòria democràtica” a càrrec de joves músics ontinyentins que interpretaran diferents peces musicals relacionades amb la memòria democràtica acompanyades d’imatge, també a la Sala Gomis, a les 19:30 hores, amb entrada lliure.

    Font: Ajuntament d’Ontinyent

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent instal·la 7 composters per millorar la gestió dels residus verds en parcs i jardins

    L'Ajuntament d'Ontinyent ha finalitzat la instal·lació de set composters en parcs i zones verdes per reaprofitar els residus vegetals...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -