Després que el passat mes de novembre s’ajornara l’acte a causa de les restriccions sanitàries, el pròxim divendres 26 de març l’escriptora i periodista Núria Cadenes estarà a Ontinyent per presentar el seu últim llibre Guillem, una novel·la documental sobre el cas del jove antifeixista Guillem Agulló, assassinat a Montanejos l’any 1993.

Guillem va ser premiada com a millor novel·la al festival València Negra 2020.

L’acte tindrà lloc a les 19 hores a la Casa de Cultura-Palau dels Barons de Santa Bàrbara i serà presentat per l’ontinyentí Jorge Mancebo, membre del col·lectiu Crida Contra el Racisme i el Feixisme.

Guillem

Guillem Agulló i Salvador va ser assassinat a Montanejos (Alt Millars) la matinada de l’11 d’abril del 1993. Era nedador. Antifeixista. Antiracista. Independentista.

Tenia divuit anys.

El cas va sotragar i marcar una generació sencera de joves. Guillem Agulló ha esdevingut un símbol de llibertat. L’assassinat de Guillem Agulló és un esgarrifós exemple de la impunitat amb què actua el feixisme, sota la protecció de les forces policíaques i del sistema judicial, i amb la vergonyosa complicitat d’una premsa capaç de manipular la realitat fins a l’extrem de presentar la víctima com a botxí.

Aquesta novel·la documental ens submergeix en una València amb urpes, on les hòsties volen com si fossin part del decorat, i denuncia l’intent de soterrar viva una família. Assetjant-los. Calumniant-los. Posant-los a la diana del seu odi amb pintades als carrers i pancartes de «Guillem, jódete» als estadis de futbol. No ho van aconseguir.

Núria Cadenes, amb un estil depurat i contingut, s’ha immers en el sumari del cas, en els diaris de l’època, en els records de la família i amics del Guillem i fins i tot en el seu propi passat per mesurar la distància que hi ha entre la paraula injustícia i la paraula dignitat. Ni oblit ni perdó.