13/10/2024 - 18:32
Més

    Publicat l’inici de l’expedient per declarar BIC les Ambaixades i la Baixada del Crist d’Ontinyent

    La Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana inicia l’expedient per declarar Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC) els actes de les Ambaixades de Moros i Cristians i la Baixada del Crist d’Ontinyent, segons publica hui el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

    L’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, en conèixer el començament de la tramitació de l’expedient ha mostrat la seua alegria i ha assenyalat que “estem convençuts conduirà a l’atorgament de la màxima protecció a un dels elements principals del nostre patrimoni cultural immaterial”. Ha mostrat, a més, el seu agraïment “a totes les persones i institucions que han participat d’una o altra forma i en particular a la Societat de Festers”.

    Les Festes de Moros i Cristians de la Comunitat Valenciana ja van ser declarades Bé de Rellevància Local l’any 2015. No obstant això, les Ambaixades i la Baixada del Crist són dos actes que l’Ajuntament d’Ontinyent i la Societat de Festers, que ja va sol·licitar este reconeixement en 2011, van considerar que presentaven unes característiques singulars que requerien una major protecció patrimonial i per això van enviar una petició formal el passat març.
    El President de la Societat de Festers, José Rafael Sanchis, ha explicat que la sol·licitud es va fer “per garantir i protegir en un futur l’essència de les Festes”.

    A més, Sanchis ha mostrat la seua satisfacció per l’inici de l’expedient perquè considera que estos dos actes “identifiquen plenament a Ontinyent. Per una banda la Baixada del Crist representa el sentiment religiós del poble i l’Ambaixada, el nostre passat històric”.

    En el cas de les Ambaixades, el seu començament data de 1860 d’acord amb l’antiguitat del text de les ambaixades escrites pel famòs literat Joaquín J. Cervino i no ha modificat l’essència de l’acte des del seu inici. Pel que fa a la Baixada del Crist de l’Agonia, el seu començament data del mateix any i no ha modificat el seu itinerari des d’aquell any i és, a més a més, “hereu directe de les salves d’honor que disparaven les milícies efectives de l’època foral. Una celebració amb més antiguitat que les mateixes festes moro-cristianes i que continua celebrant-se pràcticament igual que fa 150 anys”, segons consta a l’expedient.

    El consistori, al mateix temps que espera la declaració BIC d’estos dos actes, continua treballant amb la Societat de Festers per aconseguir la consecució de la declaració dels Moros i Cristians com a Interés Turístic Internacional.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ibi acollirà el 3r Encontre Clients-Proveïdors de la Comunitat Valenciana el pròxim 14 de novembre

    El pròxim 14 de novembre, la localitat d'Ibi es convertirà en l'epicentre del teixit empresarial de la Comunitat Valenciana...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -