El passat diumenge 1 de desembre es va viure a la Seu Social de l’Aranya d’Albaida un Taula Redona que va rebre una gran afluència de gent del sector de les bandes de música i del món fester. “El Binomi Música i Festa” rebia el títol d’aquesta taula on s’arribà a un primer acord entre les dos associacions per poder acabar amb la competència deslleial que s’ha anat produint durant els últims anys per part de grups bandístics que desprestigien l’afer important de les societats musicals encarregades de difondre la cultura musical i, per altra banda, el comportament d’ignorància per part d’algunes associacions festeres a l’hora de contractar els serveis d’una banda de música.
Aquest acord és unir els festers i les SSMM en una relació contractual i que va en benefici de les dues associacions, ja que, fa créixer el prestigi de la banda oferint-li al fester una gran riquesa interpretativa. D’aquesta manera, ja no es contracta la quantitat de músics, una forma de contracte rebutjada pels assistents a la taula redona, ja que, per part dels músics critiquen que, per exemple, ‘15 músics en un acte mai es poden fer bones interpretacions que exigeixen algunes peces musicals’.
A més, aquest tipus de contractació ja la realitza la Unió Musical d’Alcoi on cada vegada que els demanen els seus serveis, ofereixen a tot el planter de la seua banda per a realitzar tants actes com siguen contractats a un determinat preu. I després en la gestió econòmica de la seua societat no es reparteixen els diners entre els músics, sinó que es queda en el fons econòmic de la societat i “al final d’any cada músic rep una gratificació econòmica”, així ho explicava Aránzazu Pascual membre de la UMAlcoi.
Amb aquest aspecte, cada SSMM gestionaria les seues retribucions depenent d’allò que decidisquen, tot i que, Josep Bodí, secretari de l’Aranya d’Albaida, ja avança que “s’hauria de fer pedagogia per fer entendre als músics que els contractes que es fan deurien de ser per a invertir amb la societat i que ser músic amateur d’una banda no és una segona feina. Si vols guanyar diners de la música, t’has de fer professional”, afirmava Bodí.
Sobre aquesta pedagogia o conscienciació, Juan Cháfer, president comarcal de la FSMCV a la Vall d’Albaida, explicà que totes aquestes inquietuds per millorar les relacions entre músic i fester “s’han de fer des de la base: en primer lloc la banda, després passant per la comarca, i també a les juntes locals de Moros i Cristians, i així, poc a poc, fins a arribar a un acord mutu entre tots”.
Una opinió aplaudida pels festers de la taula, Daniel Català, directiu de la JFL de Torrent, Pedro Miguel Planelles, president de la JLF de Mutxamel i Vicente Vicedo, president de la JLF de Bocairent. Tots tres, apostaven per un exercici de responsabilitat entre les dues associacions i critiquen que amb la situació econòmica actual no troben cap tipus de recolzament per poder fer front les despeses d’una festa de Moros i Cristians. Tot i això, “hem de ser conscients d’acabar amb la figura del músic ‘mercenari’” explicava Planelles i que aquest tipus de contractacions “serien un incentiu que ho faria eliminar”, afegia Vicedo. A més, el fester “ha de posar tots els valors ètics a l’hora de contractar una banda. Una qüestió que està passant als moros i cristians de Torrent ja que es tracta d’una festa molt jove”, explicava Daniel Català.
Finalment, la taula redona, moderada pel portaveu de la FSMCV Ernest Llorens i amb la presència del vocal de la FSMCV, Ximo Soler, fou conclosa pel president de la UNDEF, Francisco López on demanava “la necessitat de fer més reunions com aquestes per continuar assentant les bases del conveni firmat l’any 2011 i que serveix per a dignificar la música i la festa”.