“Les mamàs belgues” emociona al teatre Etxegarai

0
Foto de Jordi Casanova

El Teatre Echegaray s’omplia ahir de públic i d’emocions durant l’estrena del documental “Les mamàs Belgues”. El record a les protagonistes del documental (infermeres que van treballar en l’Hospital Militar que Bèlgica va posar en marxa a Ontinyent durant la guerra civil espanyola), tenia un moment especialment emotiu quan la 1ª tinent d’alcalde de la ciutat, Rebeca Torró, va lliurar un ramell de flors a Mª Rosario Llin. El testimoni de Mª Rosario, de 94 anys d’edat, ha estat clau per a l’elaboració del documental produït per la Diputació de València a iniciativa de l’Ajuntament, en ser l’última persona viva que va conèixer i va col·laborar amb estes dones.

“És un senzill homenatge a aquelles heroïnes”, manifestava Torró, qui avançava que des de la Comissió per a la recuperació de la memòria democràtica d’Ontinyent impulsada per l’Ajuntament “durem a terme cada mes d’abril accions com aquesta, manifestacions culturals en homenatge a persones que van lluitar en defensa de la llibertat al nostre país o al voltant del món, una lluita, com la de ‘Les mamàs belgues’, contra qualsevol tipus de totalitarisme”, manifestava.

L’acte va comptar en primer lloc amb les intervencions de l’historiador Joan Torró i del director de la cinta, Sven Tuytens, qui va explicar que el put de partida del documental va ser “una fotografia treta d’una caixa de sabates”, una imatge d’estes dones presa l’1 de maig de 1937. També es va comptar amb la presència del Director de l’Institut d’Història Social de Gante i del Delegat del Govern de Flandes a Espanya, qui va elogiar el treball fet a Ontinyent (“no conec cap altre lloc d’Espanya on s’haja fet un treball com el vostre”) i es comprometia a recolzar la difusió del document gràfic: “si és el seu desig desenvolupar la presència de l’hospital i la seua història, la delegació del Govern de Flandes va a ser el seu aliat”, manifestava.

Estrena "Les mamàs belgues"