22/05/2024 - 6:58
Més

  La I Setmana de la Memòria Democràtica inclourà la presentació del documental “Les mamàs belgues”

  Altres notícies

  La programació presentada hui en roda de premsa per l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el regidor coordinador de Política per a les Persones, Jaime Peris, va estar aprovada a l’últim ple ple a instàncies de la Comissió per a la Memòria Democràtica de la ciutat, i inclou l’obertura del recuperat refugi antiaeri del Regall i una visita guiada des de l’aula-museu de la II República a l’edifici Lluis Vives.

  Jorge Rodríguez posava de relleu que les activitats previstes “estan plantejades per no deixar caure en l’oblit als qui van perdre la vida, van patir presó o van estar discriminats per defensar la solidaritat, la democràcia i la lliure expressió. Valors que ens uneixen i defineixen com a societat, i a partir dels quals hem de construir nous espais de convivència”, manifestava.

  El documental “Les mamàs belgues” ha estat produït per la Diputació de València a través de les àrees d’Igualtat i Memòria Històrica, es basa en un treball de recerca de l’ontinyentí Joan Torró i del belga Sven Tuytens sobre un grup de dones que van desenvolupar la seua labor professional com a infermeres en l’Hospital Militar Internacional que Bèlgica va engegar a Ontinyent durant els anys de la guerra civil espanyola.

  Es tracta d’un ambiciós document històric a l’elaboració del qual han participat més de 20 persones, i que es pretén portar a festivals de cinema i documentals de tota Europa. A la presentació, que tindrà lloc el 14 d’abril (Dia de la República) a les 19:00 hores al Teatre Echegaray, es comptarà amb la participació d’una delegació Belga encapçalada per André Hebbelink, Delegat del Govern de Flandes a Espanya, i de Geert Van Goethem, director de l’Institut d’Història Social de Gante.

  La presentació del documental serà el colofó a una programació que s’iniciarà aquest divendres 8 d’abril a les 19:00 hores, amb la inauguració de les obres del refugi antiaeri del Regall, de 1938. Situat als peus del conjunt històric del barri de la Vila, aquest espai ha estat habilitat per l’Ajuntament d’Ontinyent per al seu aprofitament turístic-cultural, sent cofinançat per l’Agència Valenciana de Turisme.

  Jaime Peris destacava que amb aquest espai “sumem un nou atractiu al centre històric de la ciutat, que és un dels majors potencials que tenim en aquest sentit i on el Govern d’Ontinyent ve treballant, com demostren les actuacions realitzades per potenciar al Palau de La Vila i el seu entorn”, explicava.

  Peris explicava que altra activitat serà la visita guiada que partirà dimarts 12 d’abril, a les 17:30, des de l’edifici Lluis Vives del Campus Universitari d’Ontinyent, concretament des de l’Aula-Museu dedicada a l’Escola de la II República plena d’elements autèntics de l’època, com  taules i cadires de mestres, pupitres i banquets, materials originals d’escriptura, així com continguts sobre l’educació de les xiquetes a l’època i exemplars de premsa originals.

  Des d’allí es farà un itinerari educatiu i cultural pels diferents espais urbans de la II República, que passarà per la Plaça Major, el carrer Tomàs Valls, la Plaça de Sant Domingo, el carrer Gomis, la Glorieta i el Col·legi La Concepció, guiat pel doctor en Història Joan Torró i el Cronista Oficial d’Ontinyent Alfred Bernabeu.

  L’alcalde, Jorge Rodríguez, feia una crida a la ciutadania “a veure l’interessantíssim documental, a visitar i conèixer el refugi, a saber més del passat com a Hospital dels Col·legi dels Franciscans, i en definitiva a saber més del que es va viure en aquells anys a Ontinyent. Perquè fer memòria de tot açò ens servirà per apreciar i defensar la democràcia i reivindicar els valors que partint d’ella ens uneixen”, concloïa.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Fede Vidal reafirma el compromís del PSPV-PSOE amb el progrés social i econòmic de la Vall d’Albaida

  El PSPV-PSOE de la Vall d'Albaida ha celebrat recentment el seu Comité Comarcal a Bèlgida, un esdeveniment clau per...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -