Quina relació té la comarca del Vallespir (Catalunya Nord) amb la nostra ciutat d’Ontinyent? Doncs encara que a simple vista no parega que hi haja cap, vos assegurem que hi ha una de molt important. I és que l’any 1926, un jove ontinyentí estrenà al Teatre Nou de Barcelona una de les seues noves composicions escèniques: la sarsuela Els soldats de l’ideal. La història i la censura de l’època van fer que s’estrenés finalment amb el títol de la Cançó d’amor i de guerra. L’obra des del primer moment fou un èxit clamorós, ja que en ella es barrejaven diversos elements que feien que arribés al públic barcelonés: música popular, ambientació local (un poblet de Vallespir) i, sobretot, una història d’amor que acaba bé, entre d’altres. Però el que no sabia el mestre Martínez Valls es que aquesta obra s’anava a convertir en la sarsuela més famosa de la lírica catalana, amb més de 1000 representacions durant els primers anys després de la seua estrena. A més, al llarg dels anys, ha sigut gravada per artistes de la talla de Montserrat Caballé i Josep Carreras, i ha estat emesa en diferents ràdios i televisions de gran part del territori espanyol, com ara RTVE.
A Ontinyent, aquesta sarsuela mai s’ha arribat a representar en la seua versió completa, tal i com va estar escrita ara fa 96 anys. És moment de fer justícia i donar a conèixer a la nostra ciutat la importància de la figura del mestre Martínez Valls, un dels compositors més importants del seu temps a l’estat espanyol. Per tal raó, aprofitant els actes de celebració del 75 aniversari de la Societat Unió Artística Musical Ontinyent i el 75 aniversari de la mort de Rafael Martínez Valls, hem volgut fer una gran aposta cultural digna d’aquestes efemèrides i portar-la als escenaris en versió concert. No exagerem quan afirmem que serà, sense cap dubte, l’esdeveniment cultural més important que tindrà lloc aquest any la nostra ciutat. Aquest espectacle, amb nous arranjaments, s’estrenarà el 10 d’abril a l’Auditori de Barcelona amb la Banda Municipal de la ciutat comtal i, menys d’un mes després, es repetirà amb molta més posada en escena al Teatre Echegaray, ja que comptarem amb la participació de distintes entitats i personalitats locals que ens ajudaran a posar en valor el nostre patrimoni.
Aquest arranjament per a banda ha estat a càrrec del compositor i director Joan Casas, qui ja ha realitzat les edicions crítiques de les sarsueles Cançó d’amor i de guerra i La legió d’honor per a la SGAE. Aquest ha recuperat 3 números que, fins ara, havien estat a l’oblit i no s’han interpretat en les últimes representacions d’aquesta sarsuela. Cal afegir que, a la nostra ciutat recuperarem, a més, altre fragment de la sarsuela que han pogut reconstruir els tècnics musicals de La Unió, basant-se en les partitures originals del mestre Martínez Valls.
En quant a les veus, comptarem amb la presència de reputades figures de la lírica valenciana, així com la col·laboració del cor local Nou Orfeó, el qual, a l’igual que la nostra Societat Musical, ja porta setmanes treballant per a que la qualitat que escoltarem al concert estiga a l’altura de la nostra ciutat, de l’autor i, per descomptat, de la seua música.
La cita serà el pròxim 7 de maig al Teatre Echegaray de la nostra ciutat. Pròximament ja anirem revelant més detalls i informació sobre aquest esdeveniment cultural irrepetible i d’una complexitat i qualitat poques vegades vistes a Ontinyent; on música, veus, escenografia i moltes altres sorpreses esperen a aquesta representació històrica i memorable de la icònica Cançó d’amor i de guerra. I, com sempre de ma del gran equip humà i musical de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent, sinònim de proposició, recuperació i conservació del patrimoni cultural musical de la nostra ciutat.