13/07/2024 - 12:50
Més

  L’Ajuntament i l’AVL presenten el còmic sobre la tradició de “l’Asguinaldo de la Puríssima”

  Altres notícies

  La Sala Gomis d’Ontinyent acollirà el proper 19 d’abril la presentació pública del còmic que explica “l’Asguinaldo de la Purísima”, una tradició instaurada en 1667 per recaptar fons per a sufragar les despeses de les festes en honor a la patrona de la ciutat, la Puríssima Concepció. Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament d’Ontinyent i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que compta amb la col·laboració de la Diputació de València, i per la qual s’ha elaborat un còmic amb dibuixos de Jesús Huguet sobre un guió de Rafael Gandia, estudiós de les festes i tradicions locals i membre de la Junta de Festes de la Purísima. Del còmic s’ha previst una tirada inicial de 3.000 exemplars a distribuir principalment entre els escolars de la població, tot i que es podrà ampliar segons les necessitats.

  L’origen del còmic es troba en l’edició del còmic dedicat al “Cant dels Angelets” dins la col·lecció que l’AVL ve editant des de 2008 per tractar sobre la figura de personatges com Jaume I, Francesc Eiximenis, Enric Valor, Teodor Llorente o Vicent Andrés Estellés, a més de la tradició del Misteri d’Elx, el Cant dels Angelets i la festa de la Mare de Deu d’Algemesí. En la presentació del còmic del “Cant dels Angelets”, amb guió de Rafael Gandia el President de l’AVL, Ramon Ferrer es mostrava “impressionat” per l’arrelament d’esta tradició, extrem que Jorge Rodríguez aprofitava per a instar al President de l’Acadèmia a col·laborar en l’edició d’un segon volum dedicat a “l’Asginaldo”. Posteriorment, l’alcalde i el propi Gandia es reunien amb Ferrer en un encontre on s’acordava iniciar els treballs per al que serà el nº9 de la col·lecció de l’AVL, dins la qual Ontinyent serà l’única localitat en comptar amb dos còmics.

  A l’igual que va passar amb l’anterior còmic, el guió de la història estarà a càrrec de Rafael Gandia, autor també del llibre “Ontinyent la llama Puríssima” on s’aborden estes tradicions centenàries, i responsable també de l’exhaustiu dossier que es va presentar a la reunió amb el president de l’AVL a petició de l’alcalde. El còmic,  amb 18 pàgines, compta amb il·lustracions de Jesús Huguet, al qui Rafael Gandia va facilitar prèviament nombroses imatges d’Ontinyent i de l’Asguinaldo per tal que les reflectira a les il·lustracions.

  La tradició de “l’Asguinaldo” va ser instaurada en 1667 amb la finalitat de recaptar fons per a sufragar les despeses de les festes de la Puríssima, i dins el mateix l’estendard amb la imatge de la patrona recorre diversos carrers de la ciutat, que en origen eren les cases particulars i ara inclouen de forma simbòlica espais com el Centre Parroquial de Santa María, la Societat de Festers o l’Ajuntament. Salvador Pastor, president de l’Associació de Festes de la Puríssima, destacava que l’edició d’aquest còmic “és un fet altament positiu per la difusió de les nostres festes patronals en un moment especialment significatiu pel que fa a l’acte de l’Asguinaldo, que ja ha acomplit 350 anys”, concloïa.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Més de 2000 esportistes participaran en les 24 hores esportives d’Ontinyent

  Ontinyent està ultimant els preparatius per a una nova edició de les seues 24 hores esportives, una festa multiesportiva...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -