“Després dels recents successos (a Barcelona i Cambrils) cal reivindicar més que mai la humanitat i la capacitat d’empatia dels que volem viure en llibertat i esperança”. Amb estes paraules, l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, al•ludia als atemptats de Catalunya en l’acte de l’Esmorzar de la Llàgrima, tradicional record als festers difunts que junt a l’acte del Pregó de Festes donen inici als actes centrals de la “Setmana Gran” de les ontinyentines festes de Moros i Cristians.
En l’acte, que reunia ahir vora 400 persones al Casino de la Societat de Festers per retre homenatge als festers difunts durant l’últim any, el primer edil assenyalava que “el fet de començar les festes recordant els festers difunts diu molt d’un poble. La pena és un fet profundament humà, com també ho és l’esperança. I eixa humanitat és la que hem de reivindicar més que mai ara”. Jorge Rodríguez demanava també que les festes es visquen sense por: “Tenim que eixir sense por i fer el carrer nostre, dels festers i festeres, dels veïns i visitants, i que les festes siguen un espai de respecte i tolerància”, destacava.
L’alcalde també tenia paraules d’agraïment per al President de la Societat de Festers, José Rafael Sanchis, i la Societat de Festers, pel seu treball durant l’any i per la tasca realitzada en el que està sent “l’Any Cervino” en el 200 aniversari del naixement de l’autor de les ambaixades. Jorge Rodríguez va lliurar a José Rafael Sanchis una placa commemorativa en record del nomenament de Joaquin José Cervino com a fill adoptiu de la ciutat.
La figura de Cervino també va ser protagonista de l’espectacle que va precedir, ja per la nit, a la Presentació de Càrrecs i el Pregó en la Plaça Major, al peu del castell de festes, on també es va recordar les víctimes dels atemptats a Barcelona i Cambrils amb un minut de silenci. La representació sobre Cervino va ser a càrrec del Ballet Òpera i la música, composta i dirigida pel ontinyentí Victor Gil Calabuig, va ser interpretada per la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent.
El pregó va estar dut a terme per la periodista i escriptora Paloma Insa, qui va emprar l’amor com a fil argumental de la seua intervenció, referint-se a ell com “la força motriu que impulsa la festa” tot relacionant-lo amb el llegat familiar lligat a la festa de generació en generació. Insa també recordava el desaparegut Roberto Coll, president de la Societat de Festers de 1991 a 1995, qui va convidar per primera vegada a una dona perquè realitzara el Pregó de les festes. La pregonera aprofitava per assenyalar que des d’aquell moment sols quatre dones han fet el pregó, i encoratjava a l’ambaixadora i la banderera mora a evidenciar la presència de la dona en la festa.
Font: Ajuntament d’Ontinyent