19/07/2024 - 7:19
Més

  Un Pla Edificant de vivenda pública i barris vius a Ontinyent

  Altres notícies

  Nicolau Calabuig i Serna
  Candidat a l’Alcaldia d’Ontinyent per Compromís

  Durant els quatre anys de la legislatura municipal que ara finalitza venim insistint en la necessitat de reorientar la política urbanística de l’Ajuntament d’Ontinyent. Impulsar un nou model de creixement que aposte per rehabilitar la ciutat existent abans d’expandir-se cap als afores. La degradació de zones importants de La Vila i el Poble Nou comença a fer-se notar com una taca d’oli als carrers més antics de Sant Rafel, Sant Josep i El Llombo. Però lluny de quedar-nos en la protesta, venim treballant propostes de present i de futur, que facen del problema actual una oportunitat per construir un model de ciutat més compacta, amigable i sostenible. I ara volem fer-ho possible des del proper govern municipal.

  La problemàtica del deteriorament d’edificacions als barris històrics i a les zones més antigues dels barris moderns és fruit de diverses causes. Una de les principals ha estat l’especulació immobiliària de l’època de la bombolla que va fer esclatar la crisi econòmica del 2008 i que tant de patiment va causar a la nostra societat. Construir finques de pisos nous i promocions de xalets era sinònim de diners ràpids i rendibilitat assegurada. En aquella època semblava que tota la resta ens sobrava. Alhora, la bombolla especulativa va causar greus problemes d’accés a l’habitatge. Unes dificultats que hui en dia s’han agreujat. Malauradament, la precarietat econòmica provocada pels baixos salaris de la majoria de la gent, unida a l’actual situació d’encariment dels preus i l’augment dels tipus d’interés, dificulta per a moltes famílies l’accés a la vivenda digna, i perjudica especialment les oportunitats d’emancipació de les persones joves.

  Segons l’article 16 del nostre Estatut d’Autonomia valencià i l’article 47 de la Constitució Espanyola, totes les ciutadanes i els ciutadans tenim dret a accedir a un habitatge digne, i els poders públics han de garantir-ho a través de la legislació i de l’establiment de les condicions necessàries per a fer-ho possible. Per tant, davant esta problemàtica, des de les administracions públiques tenim l’obligació d’impulsar polítiques que atenguen la necessitat social que representa l’accés a l’habitatge. En primer lloc, per pura dignitat humana. I en segon lloc, perquè una persona, o una parella que viu tranquil·lament en una vivenda, pot plantejar-se, si vol, formar una família, qüestió fonamental per al desenvolupament de la nostra societat.

  Amb l’objectiu d’aportar solucions viables que contribuïsquen a ampliar les opcions de vivenda pública i rebaixar el preu de l’oferta privada, des de Compromís, amb el nostre candidat a la Presidència de la Generalitat, Joan Baldoví, hem treballat una proposta per contribuir a garantir el dret a l’habitatge i regenerar els nostres barris. Plantegem que la Generalitat Valenciana i els ajuntaments treballem de la mà per ampliar el parc de vivenda pública i oferir-la en règim de lloguer assequible, prioritzant les persones joves i les famílies vulnerables.

  Per tal de construir les vivendes, podríem imitar el model de col·laboració que hem impulsat amb el Pla Edificant de millora i construcció de centres educatius públics. Este sistema implica el finançament i la supervisió per part de la Generalitat, que posa els recursos íntegrament, i delega la competència de realització dels projectes en els ajuntaments, per facilitar la creació de llocs de treball en la construcció local. Una fórmula que s’està aplicant a tot el País Valencià i que a Ontinyent també està donant molt bons resultats, amb més de 36 milions d’euros d’inversió de la Conselleria d’Educació. Açò està fent possible projectes tan importants com el nou IES l’Estació o la rehabilitació i ampliació del Conservatori Professional de Música ‘J. Melcior Gomis’, a més d’obres de millora i modernització en tots els centres públics de la nostra ciutat.

  Dit això, podem imaginar per un moment l’oportunitat que representaria un Pla Edificant de vivenda pública i barris vius a Ontinyent. Amb l’ajuda econòmica de la Generalitat, des de l’Ajuntament podríem decidir en quines zones prioritàries invertir els recursos per millorar la qualitat de les edificacions, rehabilitar-les i dotar-les de vida facilitant l’accés de la gent jove a la vivenda. Què tal si comencem per La Vila, baixem al Carrer Major i pugem cap al Sant Domingo? Fem-ho possible!

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Més de 2000 esportistes participaran en les 24 hores esportives d’Ontinyent

  Ontinyent està ultimant els preparatius per a una nova edició de les seues 24 hores esportives, una festa multiesportiva...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -