Diu el geògraf nord-americà Richard Florida, que la creativitat és un dels motors de la democràcia. Crec que no va gens desencaminat. Si observem qualsevol àmbit social, econòmic o acadèmic de la societat actual, les propostes que arriben a l’èxit són aquelles més creatives, aquelles capaces de reeixir diferenciant-se dintre d’una enriquidora i diversa oferta.
Des d’abans d’anunciar la nostra intenció de presentar-nos a liderar la candidatura de Compromís a l’Alcaldia d’Ontinyent, la gent que conformem el nostre equip de treball estem posant en comú diverses propostes per aprofundir en l’increment de la qualitat de vida de la gent d’Ontinyent. Unes propostes fruit de la capacitat de cadascuna de les persones que, treballant en equip, aprofiten al màxim les potencialitats individuals a favor d’un tot més complet, fort i útil per caminar cap a un futur més pròsper, just i sostenible per a Ontinyent.
Com qualsevol altra ciutat, Ontinyent necessita de la creativitat com a mecanisme per avançar des de la voluntat de superació constant que sempre ha caracteritzat la nostra gent. Per això, la nostra ciutat també agrairia la suma de diverses visions per fer possible solucions efectives als reptes que se’ns plantegen. Fa milers d’anys, els habitants de la polis atenesa ja ho advertien: “tenim dos orelles i una boca, per tal d’escoltar el doble que parlar”. Amb eixa premissa, la creativitat ha de nàixer de la intel·ligència col·lectiva, és a dir, de la participació ciutadana que cal situar com a eix central per a la formulació de les polítiques públiques municipals.
Volem que l’Ajuntament d’Ontinyent faça passes endavant pel camí de la gestió de baix cap a dalt. Reconnectar les institucions amb la ciutadania és una condició fonamental per al desenvolupament d’un bon govern i, conseqüentment, per avançar cap a un futur de major benestar compartit per totes i tots els ontinyentins. Perquè la participació ciutadanaés apostar per fer polítiques més eficients que representen millor els interessos de la ciutadania.
En eixe sentit, apostem per aplicar més participació a la gestió urbanística. Volem caminar cap a un urbanisme col·laboratiu, capaç de donar la màxima rendibilitat social als recursos invertits en infraestructures. Així, podríem evitar situacions incòmodes com la generada amb la nova rotonda del Llombo, com a exemple d’un cas en què bona part del veïnat no veu satisfetes les seues aspiracions. De la mateixa manera, matèries tan importants com la confecció d’un Pla municipal d’Inclusió i Cohesió Social, requereixen d’un compromís decidit amb la participació ciutadana. Escoltar les propostes dels col·lectius més vulnerables de la ciutat, així com del teixit social i la ciutadania en general, aportaria un valor afegit a la planificació, amb l’objectiu clar de reforçar un debat comunitari constructiu per tal d’assolir una vertadera inclusió de totes les persones. Perquè sols comptant amb l’opinió de totes i tots guanyarem un futur lliure de qualsevol marginació social.
Actualment, un altre punt molt rellevant per als interessos dels ontinyentins i ontinyentines és la seguretat ciutadana. L’augment del número de robatoris en casetes del disseminat, així com en habitatges i comerços del nucli urbà, exigeix una major coordinació municipal entre els diferents cossos i forces de seguretat, però també reclama més recursos i efectius dedicats a la protecció dels ontinyentins i ontinyentines. Carrers i places, habitatges i comerços, avingudes i carrerons, camins i vials, han de ser espais amables i segurs per a la vida quotidiana de totes les persones. Cal redoblar els esforços, seguir millorant la interlocució entre els agents implicats i trobar noves solucions per ser eficients en la lluita contra el crim organitzat. La millor manera de fer-ho? Escoltant i actuant.
Si parlem de la planificació del futur que desitgem viure les generacions més joves i del que volem deixar en herència als nostres fills i filles, cal que obrim espais de debat per definir col·lectivament un horitzó comú que valga la pena. Una economia localmés pròspera i equitativa, un accés a la vivenda dignaa través de la rehabilitació i un model productiu més sostenible i equilibrat són possibles. Però sols ho seran si construïm cooperativament les solucions, estratègies i accions encaminades a assolir realitats tangibles. Atraure serveis necessarisque posicionen Ontinyent com la capital de comarcaque és, com la Delegació d’Hisenda o la Tresoreria de la Seguretat Social, a més de lluitar per aconseguir que la nostra ciutat puga acollir els exàmens de conducció, és compatible amb intentar recuperar la celebració d’esdeveniments culturals i d’oci com els festivals de música. Qüestions que cal afrontar de la mà de tots els agents implicats.
En definitiva, els temps actuals exigeixen un compromís ferm: hem de creure’ns i implementar una cultura participativaútil per millorar el dia a dia de les persones i enfortir la democràcia. Un repte apassionant que la gent del nostre equip volem afrontar des de la màxima humilitat, però també des del rigor, la preparació i la il·lusió que ens impulsa cap endavant. Tenim el convenciment que des d’una política participativa aconseguirem connectar amb els interessos de la gent i, fent més política que partidisme, serem capaços de donar-los resposta. Perquè la participació no sols és necessària, sinó també possible, i l’àmbit municipal és el millor escenari per demostrar que és viable. La recepta? Innovar per millorar, proposar per construir i escoltar abans d’actuar. Perquè hem vingut a la política a aportar solucions, amb el somni realista de guanyar un futur compartit per a Ontinyent.